Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Een ouderwetse whodunit

19 mei 2020

Wat deed ze op de dag van de moord? Tabitha Hardy vraagt het zich in de gevangenis steeds opnieuw af. Vermoordde ze echt haar buurman? Ze kan het zich niet herinneren.

In hechtenis is het 24ste boek van Nicci French. Deze psychologische thriller is net zoals de voorgaande boeken van het auteurskoppel voortreffelijk geschreven en spannend. Zoals vaak bij Nicci French is het hoofdpersonage een jonge, kwetsbare en koppige vrouw. De sterkte van de roman ligt grotendeels in de tekening van Tabitha: een onverzorgde eenzaat, sociaal onhandig en lichtgeraakt, maar ook sluw en met de nodige dosis verstand.

In deze ouderwetse whodunit gaan alle betrokkenen, op Hardy na, ervan uit dat zij de moordenaar is. Volgens de beelden van een beveiligingscamera in het dorp kan niemand anders dan zij de moord hebben gepleegd. En dan komt het thrillerechtpaar met een element dat de ‘grande dame’ van het spannende genre, Agatha Christie, waardig is: kan het toch anders gegaan zijn?

Het claustrofobische leven in de gevangenis, de herinnering aan een verwoestende jeugd en de depressies sindsdien worden sec maar realistisch geportretteerd. Tabitha, in hechtenis geplaatst, ontslaat de advocate die niet gelooft in haar onschuld, en neemt haar eigen verdediging op zich. Op zoek naar de waarheid nodigt Hardy in de gevangenis enkele dorpsbewoners uit. Louter op basis van wat anderen haar vertellen en haar gezond verstand celletjes gaat Tabitha op zoek naar de moordenaar. De uiteindelijke rechtszaak maakt In hechtenis tot een gevat verhaal, onder meer door het hilarische contact met de rechter. Wat volgt is een verrassende ontknoping.

De nieuwste van Nicci French stelt niet teleur. In hechtenis is lekker ontspannend en ideaal voor zonnige luie avonden: 400 pagina’s spannend speurwerk en onverwachte ironie. Maar ook een bedrukkend, sterk boek over dwingelandij en seksueel misbruik, én over de drang om te overleven.

Synopsis

Een jonge, depressieve vrouw die wordt beschuldigd van moord, besluit zichzelf te verdedigen tijdens de rechtzaak.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

In hechtenis
Titel:
In hechtenis
Auteur:
Nicci French
# pagina's:
437 p.
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026343339
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Intens

Gerelateerde leestips