Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

Scent of magnolias...smell of burning flesh

19 mei 2020

'Freedom is not something that anybody can be given. Freedom is something people take and people are as free as they want to be.' (James Baldwin)

En vrij wil en zal Cora zijn, vrij uit het slavenkamp ergens diep in het zuiden van Amerika. Geruchten over een ondergrondse spoorweg als uitweg uit de hel geven haar moed om te vluchten, het spoor van haar moeder te volgen. Maar Cora haar reis eindigt niet als ze de moerassen die het kamp omringen achter zich laat, als ze uit het drijfzand kruipt. Haar vrijheid brengt haar opgejaagd door slavenjagers door staten vol rassenhaat en schandalige experimenten. Er is ook hoop, hoop zo mooi en fragiel dat hij gemakkelijk kan worden vermorzeld. Zal Cora ooit de strijd winnen en daar in de vrijheid haar moeder terugvinden?

In dit 'macaber Alice in Wonderland' grijpt Colson Whitehead je naar de keel en het verhaal van Cora is nog altijd pijnlijk actueel. Hopelijk klinkt de cadans van de ondergrondse spoorweg niet alleen nog in de oude blues maar ook ooit in aller harten. Black lives matters.

Synopsis

De 18-jarige slavin Cora, die haar hele leven al op een katoenplantage werkt, probeert met de oudere Caesar te ontsnappen en begint aan een tocht die maanden zal duren en vele verschrikkingen kent.

Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

De ondergrondse spoorweg : roman
Titel:
De ondergrondse spoorweg : roman
Auteur:
Colson Whitehead
# pagina's:
561 p. ; 12 cm
Uitgeverij:
Dwarsligger
ISBN:
9789049806286
Materiaal:
Dwarsligger
Onderwerp:
Zuidelijke staten van de Verenigde Staten ; 19de eeuw
Sfeer:
Hard,
Tragisch

Gerelateerde leestips