Christophe Madelein
Leestip van Christophe Madelein
In memoriam Christophe, 1978-2022.

Schurken, schelmen & schandalen

5 oktober 2020

Omdat het niet altijd een roman hoeft te zijn: een jaarboek vol interessante artikels over een eeuw die onderbelicht is, de achttiende eeuw.

In 1713 dienden de ouders van Isabelle, een 14-jarig Gents meisje klacht in tegen de winkelier bij wie hun dochter werkte: hij had haar verkracht. Die klacht op zich was opmerkelijk: in die tijd was minder dan 1 (één!) procent van alle rechtszaken in Gent een verkrachtingszaak. Meneer pastoor klopte al gauw aan met een afkoopsom van de winkelier, maar hij werd de deur gewezen. Er volgde een gerechtelijk onderzoek, waarbij Isabelle ook medisch onderzocht werd.

Over hoe dat soort medische, forensische onderzoeken evolueerden in de achttiende eeuw lees je meer in het nieuwe Jaarboek De Achttiende Eeuw. Zoals telkens bevat ook het jaarboek 2020 een uitgebreid themadossier, ditmaal over Schurken, schelmen & schandalen. Komen ook nog aan bod: machtsmisbruik in Leuven, vagebonden in Brabant, smokkelaars rond de Nete, corruptie in de gevangenis van Brussel (‘un bordel public?’ vraagt men zich af). Nog niet genoeg? Er zijn ook artikels over seksuele moraal in filosofie en toneel, protestliederen en rellen in Nederland, en de romantisering van vrouwelijke moordenaars in Engeland.

Als bonus is er een afzonderlijke bijdrage over het Panpoëticon Batavûm, een pronkkast vol schilderijen en biografieën van Nederlandse schrijvers: een pril begin van een Nederlandse literatuurgeschiedenis.

Op dinsdag 6 oktober (van 17u tot 18u) gaat redacteur Elwin Hofman in gesprek met een aantal auteurs tijdens een webinar: Schelmen, schurken en schavuiten. Meer informatie en inschrijvingen op de website van de Werkgroep Achttiende Eeuw: www.18e-eeuw.nl

Synopsis

In 2020 gaat het Jaarboek De Achttiende Eeuw met Elwin Hofman als gastredacteur van het themadossier op zoek naar achttiende-eeuwse schurken, schelmen en schandalen. Negen auteurs buigen zich over verschillende aspecten van libertinisme, criminaliteit en strafrecht. Ze geven op een vernieuwende manier aandacht aan de meerduidigheid en grilligheid van macht en aan de rol van lichamen, ervaringen en emoties daarbij. De diverse disciplinaire achtergronden van de auteurs zorgen voor een rijk palet aan toegankelijk geschreven nieuwe inzichten in de literatuur, cultuur, instellingen en maatschappij van de achttiende eeuw. Buiten het themadossier verzorgen Lieke van Deinsen en Ton van Strien een artikel over achttiende-eeuwse literatuurgeschiedenissen.

Christophe Madelein
Leestip van Christophe Madelein
In memoriam Christophe, 1978-2022.

Jaarboek De Achttiende Eeuw
Titel:
Jaarboek De Achttiende Eeuw
Auteur:
Elwin Hofman (red.)
# pagina's:
200 p. : ill.
Uitgeverij:
Uitgeverij Verloren
ISBN:
9789087048822
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips