Charlotte Vandamme
Leestip van Charlotte Vandamme
nieuwsgierigheid

Schoonheid, kracht en emotionele intensiteit

10 mei 2021

Joan Mitchell (Chicago, 1925 - Parijs, 1992) was een vertegenwoordiger van het abstract expressionisme. Haar werk typeert zich door de bijzondere schoonheid, kracht en emotionele intensiteit.
Dit overzichtswerk beslaat haar volledige oeuvre, van haar New Yorkse schilderijen uit de vroege jaren 1950 tot de majestueuze multipanelcomposities die ze later in haar carrière in Frankrijk maakte. Sleutelwerken zijn vertegenwoordigd, samen met zelden geziene schilderijen, werken op papier, schetsboeken van kunstenaars en foto's van Mitchells leven en sociale kring.

Mitchell laat zich niet in hokjes duwen. Als Amerikaanse die veel reisde en lange tijd in Frankrijk woonde, was ze allesbehalve honkvast en was ze eerder een émigré, verweven met wat T.S. Eliot noemde de poésie des départs.

In haar werk omarmde ze de grote traditie met schilders als Vincent van Gogh, Paul Cézanne, Claude Monet en Willem de Kooning. Er was ook een grote invloed van poëzie en van muziek. De titels van haar werk zijn vaak ook poëtisch, refereren veel aan de natuur, het (stedelijk) landschap en zijn soms humoristisch.

Het stijlvolle, mooie boek bevat tien chronologische hoofdstukken, diepgaande essays en literaire reacties. Het richt zich zowel tot de kenners van Mitchells werk als tot liefhebbers.

Charlotte Vandamme
Leestip van Charlotte Vandamme
nieuwsgierigheid

Titel:
Joan Mitchell
Auteur:
Sarah Roberts
# pagina's:
385 p. : ill.
Uitgeverij:
San Francisco Museum of Modern Art
ISBN:
9780300247275
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips