De must-read update van 1984!
Het is jaren geleden dat ik 1984 heb gelezen en buiten een paar algemeenheden en enkele details kon ik me het verhaal niet echt meer herinneren. Ik las Julia alsof het een nieuw verhaal was, al kon ik het op een moment niet laten om toch even terug te grijpen naar 1984 om te kijken hoe de gebeurtenissen daar beschreven stonden.
Julia is natuurlijk veel meer dan gewoon een hervertelling van 1984. Het is werkelijk een nieuw verhaal, een grote update van wat decennia geleden al een majestueus boek was. Julia doet alleen maar recht aan Orwell’s verhaal en creëert daarnaast ook gewoon een gevoel van urgentie dat misschien verloren ging sinds de tijd dat 1984 werd gepubliceerd. Ik ben onder de indruk van hoe goed Sandra Newman het oorspronkelijke verhaal tot zich heeft genomen en vervolgens naar haar hand heeft gezet, hoe ze een extra laag betekenis heeft toegevoegd aan een verhaal dat ons al jaren aan het denken zet.
Julia geeft een feministische en actuele inkijk in totalitaire regimes en autocratieën, iets dat vandaag de dag alleen maar relevanter wordt. Een hervertelling is daarbij altijd een risico, zeker wanneer het oorspronkelijke verhaal zo’n succes is geweest. Met een beetje tegenzin begon ik dus aan het boek, maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik vrijwel meteen werd meegesleept door de vertelstijl van Newman en de spanning die ze weet op te bouwen. In Julia worden taboes niet geschuwd, de gruwelijkheden van 1984 zijn niet vergeten, maar tegelijkertijd is het verhaal overdekt met een heerlijk laagje cynisme en een vlot taalgebruik dat de zelfredzaamheid van het hoofdpersonage benadrukt. Het is een boek dat ik niet snel zal vergeten en mij de zin heeft gegeven om me eens aan een tweede lezing van 1984 te wagen.
Synopsis
Een sociaal bekwame jonge vrouw werkt op het ministerie van Waarheid in Londen, waar Grote Broer iedereen in de gaten houdt. Wanneer ze een intrigerende collega ontmoet, verliest ze de grip op haar omgeving.