Pastiches als literaire gerechten
Al ooit gekookt via recepten in literaire vorm? Hoe dan?
In de vermakelijke bundel Kafka’s soep presenteert de Britse fotograaf Mark Crick een overzicht van de wereldliteratuur in 14 recepten. Bij elk van de recepten begint hij met een droge opsomming van de ingrediënten, maar dan volgt een verhaal in de stijl van een van de literaire grootmeesters.
Dat zijn eigenlijk voortreffelijk gecomponeerde pastiches op de stijl en de thematiek van het oeuvre van 14 literaire toppers. Zo schotelt Crick o.a. volgende ‘gerechten’ voor:
- Dragoneieren à la Jane Austen
- Tiramisu à la Marcel Proust
- Coq au vin à la Gabriel Garcia Marquez
- Clafoutis Grandmère à la Virginia Woolf
Crick illustreerde zelf zijn bundel en zijn prenten vormen op hun beurt weer schitterende pastiches op beroemd beeldmateriaal. Vooral het titelverhaal van de bundel ‘Snelle miso-soep à la Franz Kafka’ vind ik zeer geslaagd.
Deze speelse en grappige bloemlezing levert smakelijk leesvoer. Heerlijk ontspannend en je krijgt beslist een grote appetijt.