Ilana Crois
Leestip van Ilana Crois

Beeld van de nabije toekomst

3 mei 2021

Een heel erg werkelijk verhaal over hoe de toekomst eruit zou kunnen zien. Ishiguro gaat in dit boek verder in het elan van ‘Laat me nooit alleen’. Het verhaal speelt zich af in een samenleving als de onze, met lichte aanpassingen die aantonen hoe het zou kunnen worden. Onderwerpen die in de (nabije) toekomst, zoals genetische manipulatie, mensachtige robots etc., effectief misschien waarheid worden komen hier aan bod. Mogelijkheden komen hier tot leven en geven een licht bevreemdend beeld weer. Een maatschappij zo herkenbaar, maar toch zo anders van wat we nu kennen. Het lijkt me bijzonder interessant om te weten hoe de schrijver denkt over de wereld binnen 15 jaar.

Het boek is in het Engels geschreven, ik las de Nederlandse vertaling. Die laat spijtig genoeg een beetje afweten. Het is eerst en vooral een heel erg Hollandsche vertaling en de originele Engelse grammatica komt er vaak door piepen. Dit gezegd zijnde is het echt geen reden om het boek niet te lezen. Ik heb me over de vertaling heen gezet en ben wat blij dat ik dit boek gelezen heb. Ishiguro is een wonderlijke schepper van werelden. Zijn verhalen lijken altijd zo vanzelfsprekend. Alhoewel dit boek misschien nogal sciencefiction klinkt is het dit niet. Dit is werkelijk een verhaal over liefde en wat een mens een mens maakt.

Is dat de mogelijkheid tot gevoelens voor een ander mens? Is dat het feit dat ieder van ons een uniek hart bezit en de levenskracht die daarmee komt? Heeft het te maken met het al dan niet bestaan van een ziel? Of zijn al die dingen een fabeltje waar we zelf maar al te graag in geloven? Moederlijke/vaderlijke liefde, kalverliefde, vriendschap, genegenheid… hoe gaan we daarmee om in een snel veranderende wereld? Hoe gaan we om met verdriet en rouwen in een wereld die bovenmenselijke dingen mogelijk maakt?

Weer een sterk boek van Kazuo Ishiguro dat aanzet tot denken en je toch een heel fijne leeservaring bezorgt tegelijkertijd. Hij weet je te betoveren met zijn schrijven. Je bent geen deel meer van de fysieke wereld, maar enkel de wereld in zijn boeken bestaan nog. Een schrijver die zijn lof waard is en heeft dat met dit boek weer aangetoond.

Ilana Crois
Leestip van Ilana Crois

Titel:
Klara and the sun
Auteur:
Kazuo Ishiguro
# pagina's:
307 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Faber
ISBN:
9780571364879
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Liefde

Gerelateerde leestips