Marisa Tondat
Leestip van Marisa Tondat
Write to be understood, speak to be heard, and read to grow (L.C. Powell)

Of hoe de liefde voor je moeder je leven beheerst

3 mei 2021

Hugh, Shuggie, Bain is het kind van een alcoholverslaafde moeder en een manipulatieve taxichaffeur in het Dublin van de jaren 80. Werkloosheid, verpaupering, verveling, doelloosheid, armoede, narcisme, ... ze leiden tot de drankverslaving van Shuggies mama. Ondanks ze niet zonder de drank kan, blijft ze tot op zekere hoogte haar waardigheid behouden. Tot ze - door de manipulatie van haar laatste man en de complete isolement waarin ze met haar 3 kinderen belandt - helemaal de draad van het leven verliest. Ze laat daarbij geen kans onbenut om haar jongste kind, Shuggie, te manipuleren en te 'gebruiken' om aan drank te geraken.

Wat mij erg aangreep in dit boek was hoe je als moeder je kinderen compleet kunt verwaarlozen omdat de zucht naar drank je gedachten en je hele handelen overheersen. Shuggie doet alles wat in de macht van een kind ligt om zijn mama te helpen, van lief zijn, over haar verzorgen, tot zichzelf helemaal wegcijferen en vooral ontkennen hoe ernstig de situatie is. Hij is eenzaam, brengt zijn dagen doelloos door, leeft in constante angst en worstelt met zijn seksualiteit. Ondanks de pesterijen die hij elke dag ondergaat, blijft hij haar loyaal tot het bittere einde.

Het verhaal van Shuggie is tegelijk intriest en onbegrijpelijk. Wellicht omdat het moeilijk is om je te verplaatsen in hoe een kind kiest om ten koste van alles bij iemand te blijven en voor iemand te zorgen waarvan je weet dat ze ten dode opgeschreven is.

Het middelste stuk van het boek vond ik het mooiste omdat het over een jaar uit hun leven ging waarin Shuggies mama nuchter is en het contrast tussen de highs en de lows heel scherp wordt gesteld.

Een prachtig boek, deels autobiografisch en een terechte winnaar van de Booker Prize 2020! Een aanrader.

Synopsis

In het Glasgow van de jaren tachtig probeert de jongste zoon van een gebroken en straatarm gezin voor zijn alcoholische moeder te zorgen.

Marisa Tondat
Leestip van Marisa Tondat
Write to be understood, speak to be heard, and read to grow (L.C. Powell)

Titel:
Shuggie Bain
Auteur:
Douglas Stuart
# pagina's:
430 p.
Uitgeverij:
Picador
ISBN:
9781529019292
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Armoede

Gerelateerde leestips