Ann David
Leestip van Ann David
Voedsel voor hoofd en hart.

Teder en poëtisch, laat maar komen

10 februari 2020

Fillyjonk kan niet meer schoonmaken, na een akelig avontuur. Ze voelt de nood buitenshuis te gaan en beslist de Moomins te bezoeken. Toft wil graag een mama en vertrekt ook naar de Moomins. Snufkin, Grandpa-Grumble, Mymble en Hemulen nemen dezelfde beslissing, nu de winter nadert.

De 6 karakters verlaten hun verblijf met eigen redenen en langs een eigen pad. Niemand vindt de Moomins thuis. Dit vinden ze allemaal wat raar en heel jammer. Ze treuren een beetje en zijn nu op elkaar aangewezen.

Het zijn 6 zeer verschillende karakters met zeer bijzondere persoonlijke eigenschappen. Ze moeten nu samen zijn en dat valt niet altijd mee, maar het lukt wel, vooral omdat ze elkaar vrij laten en los laten. Ze krijgen zelfs een beetje een band.

Elk van de figuren doet heel gewone dingen, die dan weer net niet zo gewoon zijn. Ze gaan door een proces en zijn daarna klaar om de Moominvallei te verlaten. Ook Toft, die het vertrek wel nog even uitstelt. Alles gebeurt rustig, teder, poëtisch, helend, je wordt er zelf ook rustig van.

Tove Jansson (1914 – 2001) steekt een enorme levenswijsheid en filosofie in verhalen voor kinderen en volwassenen. Nu en dan kan je aardig lachen. Muziek en dans zijn eveneens aanwezig. Haar figuren zijn eigen creaties, op mensen en dieren gebaseerd. Ze tekent ook heel goed.

Dit boek is een geïllustreerd verhaal, waar kinderen en volwassenen kunnen van genieten. De Moomins bestaan ook als stripverhaal. Ik las het boek zelf in het Engels en kan niets zeggen over de Nederlandse vertaling.

Wie van meer tedere wijsheid wil genieten, kan Fair Play van Tove Jansson lezen, het verhaal van Mari en Jonna, gebaseerd op haar relatie met kunstenares Tuulikki Pietilä.

Synopsis

Enkele oude bekenden van de Moemins besluiten opnieuw de Moeminvallei te bezoeken. Maar de Moemins zijn vertokken zonder bericht achter te laten. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Ann David
Leestip van Ann David
Voedsel voor hoofd en hart.

Laat in november
Titel:
Laat in november
Auteur:
Tove Jansson
# pagina's:
166 p. : ill.
Uitgeverij:
Clavis
ISBN:
9789044825916
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vriendschap

Gerelateerde leestips