Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

Een noodzakelijk boek

22 september 2020

Ik las dit boek een tijdje geleden, dus voor de Black Lives Matter beweging. Het was toen nodig, het is het nog steeds. Het is een heel sterk YA boek dat ook voor volwassenen zeer waardevol is. Je maakt kennis met Starr, een zwarte tiener die woont in een zwarte buurt en naar school gaat in een witte buurt en school. Aanvankelijk probeert ze beide werelden gescheiden te houden en haar persoonlijkheid aan te passen aan de omgeving waarin ze op dat moment vertoeft. Als haar zwarte jeugdvriend Khalil doodgeschoten wordt door een blanke agent, haar blanke schoolvriendinnen op verschillende manieren reageren op het gebeuren, en haar blanke vriendje haar zwarte woonomgeving begint te leren kennen, moet Starr beide werelden en haar identiteit daarin met elkaar proberen te verzoenen.
Heel mooi beschreven, met veel inlevingsgevoel. Ik kreeg als blanke lezer een aantal vragen voorgeschoteld, die nog niet allemaal bij me opgekomen waren. Het boek toont je verschillen tussen subculturen en houdt je een spiegel voor. De titel wordt uitgelegd in het boek en blijkt een heel sterke boodschap die me bijbleef. Heel knappe aanrader en hopelijk een stap richting meer verdraagzaamheid voor de ander.

Synopsis

Starr Carter (16, ik-figuur) gaat naar een dure particuliere school, maar woont in een arme wijk vol drugs en straatbendes. De spanning tussen die twee werelden loopt op als Starr getuige is van een schietincident waarbij haar jeugdvriend Khalil door een agent wordt gedood.

Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

The hate u give
Titel:
The hate u give
Auteur:
Angie Thomas
# pagina's:
383 p.
Uitgeverij:
Moon young adult
ISBN:
9789048848607
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Racisme

Gerelateerde leestips