Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Het 'vergeten' kind van een Nobelprijswinnaar

16 juni 2020

Mijn naam is Malva Marina Trinidad del Carmen Reyes, voor mijn vrienden hier Malfje; Malva voor alle anderen. Ik kan ter zelfrechtvaardiging melden dat ik die naam natuurlijk niet zelf heb bedacht. Dat is gedaan door mijn vader. Je kent hem wel, de grote dichter. Zoals hij zijn gedichten en zijn dichtbundels titels gaf, zo gaf hij mij een naam. Maar nooit noemde hij die in het openbaar.

Malva is het ‘vergeten’ kind van de grote Chileense dichter en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda en zijn Nederlands-Indische vrouw Maria Hagenaar (Maruca genoemd). Hoeveel we ook over Neruda weten, over zijn enige kind en haar moeder, de eerste van zijn drie echtgenotes, is lang gezwegen. Neruda’s memoires, Ik beken, ik heb geleefd bevatten geen bekentenis over een jong gestorven dochter en haar moeder. Malva werd geboren met een waterhoofd en werd al snel door haar vader verstoten. Ze woonde bij een pleeggezin in Nederland en stierf op achtjarige leeftijd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Malva is een fictieve autobiografie gebaseerd op waargebeurde feiten. Hagar Peeters geeft het meisje een stem, en een fascinerend naleven. Malva vertoeft in het hiernamaals tussen zielsverwanten met wie zij het leven op aarde becommentarieert. Oskar Matzerath, de jongen uit Die Blechtrommel van Gunther Grass, Lucia, de schizofrene dochter van James Joyce en Daniel, de zoon van Arthur Miller, geboren met het syndroom van Down zijn haar compagnons. Met hen probeert ze te ontrafelen hoe het mogelijk was dat Neruda, die opkwam voor de misdeelden in de samenleving, het bestaan van zijn eigen dochter ontkende. Ze vraagt Hagar Peeters haar ghostwriter te zijn en haar levensverhaal op aarde en in het hiernamaals voor haar op te schrijven. Hiermee wil zij haar triestige leven op deze wereld schittering geven. Zij wil het vertellen voor haar vader, die haar verloochende. Hagar werd zelf ook door haar vader, socioloog en journalist Herman Vuijsje, verlaten. Hij was in Chili tijdens de woelige periode onder Pinochet en ten tijde van de begrafenis van Neruda. Voor Malva liep de zoektocht naar haar vader op niets uit, die van Hagar is geslaagd.

Malva is een ontroerende, aangrijpende en bij momenten grappige roman, verteld vanuit het standpunt van de alwetende verteller Malva. Zij vertelt over het trieste lot van haar moeder en formuleert haar visie op het leven en de liefdes van haar vader. Die kijk is ongenuanceerd, kritisch, betichtend, doch ook bewonderend en empathisch. Malva is gekwetst en boos maar zoekt toch postuum erkenning van haar vader. Het gehele gamma van gevoelens in de relatie tussen vaders en dochters komt aan bod. Ze stuurt zelfs Socrates op haar vader af om hem op de onrechtvaardige behandeling van zijn dochter te wijzen. Malva is een schreeuw van de mismaakte dochter om erkend te worden door haar alom bejubelde vader. De uiteindelijke erkenning komt er in een wensdroom. Malva is een vooral een fris en tragikomisch boek met een originele invalshoek!


Synopsis

De verstoten, misvormde en vroeg gestorven dochter van de Chileense dichter Pablo Neruda doet na haar dood haar verhaal.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Malva : roman
Titel:
Malva : roman
Auteur:
Hagar Peeters
# pagina's:
238 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789023454847
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vader-dochterrelatie

Gerelateerde leestips