Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

Liefde en dromen, engelen die zich vechtend verstrengelen

26 mei 2020

Hij droomt van een leven in de bergen, ruw en verlaten. Zij droomt van roem in de vlakte, San Remo en Rome te veroveren. Maar keer op keer ontmoeten ze elkaar weer in de vallei, de vallei van hun jeugd.

Die vallei in de provincie Biella was ook het decor van auteur Silvia Avallone (°1984) haar kinderjaren. De vallei ooit het kloppend hart van de meubelmakerij is anno 2012 een economische woestenij, verwaarloosd en door velen verlaten. Ook Marina Bellezza, wondermooi, gezegend met een enorm zangtalent en een nog grotere dosis lef, wil de sprong wagen, de vlakte uitdagen. Maar dan loopt ze haar oude liefde, Andrea weer tegen het lijf. Andrea die een heel andere droom ambieert.

Dit boek gaat over Italië, de erfenis van de Berlusconi-jaren, de braindrain en het nabeven van de kredietcrisis. Toch is dit ook een ode. Een ode aan de liefde en dromen van twee jonge mensen van een verloren generatie. Een ode aan een vallei waar niemand nog iets om geeft.

Dit boek is hard, spaart niemand maar zit vol humor, poëzie en beelden. Silvia Avallone is een staalgoede verteller die met Marina Bellezza een krachttoer uithaalt. Niet te nostalgisch en belerend, nooit oppervlakkig of schertsend is zij dé stem van het Italië van de afgelopen decennia. Oprecht en ongemeen direct omschrijft Silvia Avallone de mensen, hun liefde en hun haat, de vallei in de schaduw van de bergen die haar levens uitstort in een allesvermalende vlakte.

Marina en Andrea lijken oppervlakkig en naïef maar, pas op, schijn bedriegt. Ze zijn doordrongen ongrijpbare personages, echt, grillig en doorleefd. Personages die zo hard aan je gaan kleven dat het pijn doet als je ze op het einde van je moet losscheuren als het verhaal en de beelden in je nazinderen.

Of zoals de achterflap het vertelt: 'Marina Bellezza is een sociaal bewogen roman die een genadeloos beeld geeft van de huidige crisistijd in Italië. Het is ook een liefdesgeschiedenis, en een coming-of-ageverhaal over de onvergetelijke Marina en Andrea.'

Synopsis

Een jongen en een meisje in Pie͏̈mont, een regio in het noordwesten van Italie͏̈, hebben als pubers een liefdesrelatie, maar groeien later uit elkaar.

Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

Marina Bellezza
Titel:
Marina Bellezza
Auteur:
Silvia Avallone
# pagina's:
589 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789023486138
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Italië ; 2000-
Sfeer:
Intens

Gerelateerde leestips