Katia Van Stalle
Leestip van Katia Van Stalle
So many books, so little time.

Puur leesplezier voor jong én oud... Open your mind!

30 november 2020

Als kind was één van mijn favoriete films Willy Wonka and the Chocolate Factory (de originele versie uit 1971 met Gene Wilder). Later was ik in mijn tienerjaren een hevige fan van de TV-serie Roald Dahl's Tales of the Unexpected. Door de jaren heen heb ik wel wat werken van Roald Dahl gelezen, maar tot mijn schande moet ik bekennen dat hij een beetje in het vergeethoekje was geraakt. Tot ik vorige week toevallig Matilda in handen kreeg, een van zijn laatste kinderboeken. Na een paar pagina's was ik weer helemaal in de ban van de fantasiewereld die Dahl zo schitterend weet neer te schrijven.

Matilda is een héél pienter meisje, hoogbegaafd zelfs, maar in haar gezin is ze de vreemde eend in de bijt. Haar ouders vinden het maar niks dat ze hele dagen met haar neus in de boeken zit. Aangezien ze al kan lezen en schrijven als de beste wanneer ze naar school begint te gaan, wil haar juf haar helpen om haar talenten verder te ontwikkelen. Maar dat is zonder het schoolhoofd en de ouders van Matilda gerekend. Alle obstakels worden echter overwonnen en eind goed, al goed.

In dit tijdloze verhaal zijn alle karakters uitvergroot, op het absurde na. De oplossingen waar Matilda mee komt aandraven zijn tegelijk origineel en van de pot gerukt. En dan heb ik het nog niet over alle creatieve kwajongensstreken die ze bij wijze van straf aan haar ouders uitdeelt.

Ik heb nooit goed begrepen waarom kinderboeken alleen maar door kinderen zouden mogen gelezen worden. Als ouder heb je een mooi excuus als je mag voorlezen, maar eenmaal de kinderen de voorleesfase ontgroeid zijn, worden deze verhalen (meestal) aan de kant geschoven. Zo jammer, want ik kan écht genieten van die hersenspinsels en inventieve schrijfstijl. In zekere zin daagt het mij uit om ook creatief uit de hoek te komen. Dus ja, ik ben en blijf fan! Ik heb alvast een paar andere verhalen van Roald Dahl in huis gehaald om mijn schade in te halen.

Matilda is, net als andere boeken van Dahl, terecht een klassieker!

Synopsis

Matilda is een hoogbegaafd kind. Voordat ze vijf was, las ze al boeken voor grote mensen. Haar ouders vinden haar alleen maar lastig en op school heeft ze het ook niet makkelijk. Maar Matilda is niet voor niets zo slim! Vanaf ca. 10 jaar.

Katia Van Stalle
Leestip van Katia Van Stalle
So many books, so little time.

Matilda
Titel:
Matilda
Auteur:
Roald Dahl
# pagina's:
229 p. : ill.
Genre:
Humor
Uitgeverij:
Puffin
ISBN:
9780141365466
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Schoolleven
Sfeer:
Gek,
Kleurrijk,
Vrolijk

Gerelateerde leestips