Een onthutsend beeld van Zuid-Korea in de jaren 80 van de vorige eeuw
In dit boek vertelt Han Kang over een stuk recente geschiedenis van Zuid-Korea waar de meesten van ons wellicht niet van op de hoogte zijn. Het land was tot net voor de Olympische Spelen in Seoel in 1988 een militaire dictatuur. In 1980 werd de toenmalige dictator vermoord en vervangen door een even wrede generaal.
In een stad in het zuiden volgt massaal protest door studenten en arbeiders. Hoewel het protest vreedzaam verloopt grijpt het leger in en vallen er héél veel doden. Een deel ervan wordt gewoon in massagraven gedumpt en pas vele jaren later terug gevonden.
Het boek volgt een aantal personages die direct betrokken raken bij de onlustheden, de martelingen en de verdwijningen. Het speelt zich af in 1980, maar de gevolgen worden gevoeld en gedragen tot in 2010.
Het was geen gemakkelijk boek om lezen, Han Kang verbloemt de wreedheden begaan door het leger niet. Haar schrijfstijl is puur en beheerst, waardoor het verhaal nog dieper binnenkomt.
Het was een aangrijpend boek, maar ook heel interessant als je bedenkt dat een beschaafd land zoals Zuid-Korea toch zo'n zwart recent verleden heeft. Maar ja, hoe gaat het tegenwoordig met zogenaamde "beschaafde" landen ?
Synopsis
Ode aan de slachtoffers van democratische opstanden tegen de Zuid-Koreaanse dictators vanaf 1979, vooral die van 1980 in Gwangju.