Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

Total Kheops-Chourmo-Solea

25 januari 2021

De Nederlandse reporter Danny bezoekt de buitenwijken. Niet meteen plezierreizen. Buitenwijken, aan de rand van de stad, steden als Napels en Athene, Boekarest, Dublin en Birmingham en ook... Marseille. Danny bezoekt niet alleen de rand, maar zoekt ook het centrum, de kern van de problemen, de hoop en de wanhoop, de stad.

Citytripsteden, miserie is er niet alleen in de periferie, veilig weg buiten in de buitenwijken. Zo zijn er ook binnenwijken die vergeten, genegeerd, geschandaliseerd worden of werden. Sommigen van die vroegere volksbuurten in het hart van de stad floreren. De Marais in Parijs, de Haga in Gotenburg, ons eigenste Patershol. Ooit wijken om te mijden, sociale storten, werden onbetaalbaar gerenoveerd, alles werd er posh posh, cash, cash. De wijken werden gestolen, het leven vaak er uitgezogen. Andere binnenwijken blijven lijken op buitenwijken, strompelen zich een weg. De Raval in Barcelona, van Matonge tot Molenbeek, La Roquette in Arles. Zo ook de Panier, binnenste buiten- of buitenste binnenwijk van Marseille. De blik op de Notre-Dame de la Garde, in de rug la Major, omsingeld door la République en l'Evêché kijkt de Panier neer op de haven en de zee. En die mediterrane binnenwijk speelt een centrale rol Izzo's Montale-reeks.

Fabio Montale, protagonist van Misdaad in Marseille , groeit zo goed als op in de Panier, vindt er zijn vrienden Manuel, Ugo en Lole, zij zijn van de wijk, hij niet echt. Maar een binnenwijk blijft een verrotte plek. En tenslotte gaat Montale zijn eigen weg. Hij wordt politieagent, zij crimineel. Toch het verleden staat nooit stil, blijft altijd uw deel. Als Ugo vol wordt geraakt door een politiekogel, begint het bij Montale te knagen en begint hij verder te graven, te dreggen in het slijk van Marseille. Drek, slijk, stront is wat naar boven komt.

'Misdaad in Marseille' is een sociale thriller, detectiveroman dat bestaat uit drie delen, Total Kheops (Teringzooi/Chaos), Chourmo en Solea, die oorspronkelijk elk als afzonderlijk boek verschenen in de tweede helft van de jaren '90. Jean-Claude Izzo was naast dichter en schrijver ook onderzoeksjournalist, focus op corruptie, maffia en (rechts)extremisme. Total Kheops en co tonen de akelige concubine van deze kankers.

Izzo's zinnen zijn als kogels, kort en vol, recht op hun doel af. Geraakt word je. Het lot van Leila en haar vrienden, de zucht naar Lole en verloren dromen, de zee en de Calanques. Het kleeft, laat je nooit meer los. 'Misdaad in Marseille' is niet alleen bikkelhard, er zit ook veel warmte, liefde en schoonheid in verstopt.

En het zit vol geuren, smaken en geluiden, en niet te vergeten, vol muziek, van oude Italiaanse liedjes van Renato Carosone tot Franse rap van de jaren negentig, van Flamenco tot Jazz. Ook de drie titels verwijzen naar muziek. Total Kheops is een nummer van de marseillaise rapgroep IAM, Chourmo is niet alleen de kreet van galeigevangenen en supporters van Olympique Marseille, de roep om vooruit te geraken is ook een song van Massilia Sound System en Solea, muziek van Miles Davis.

Izzo bezoekt niet alleen de binnen- en buitenwijken, wijst niet alleen op de hoop en wanhoop, op de problemen van de wijken, wijken die lijken weg te glijden in een onbestemd zwart gat, hij dringt tot ze door, ziet de ellende, maar ook de sprankeltjes schoonheid en kracht, laat je voelen hoe het moet zijn er op te groeien en legt bloot wat corruptie en maffia, politiegeweld en extremisme allemaal kapotmaken. Misdaad in Marseille is niet alleen bloedstollend en doorleeft, maar ook enorm betrokken, geeft een stem aan de vergeten, veel te vaak geschoffeerde bewoners van de buiten- en binnenwijken.

Synopsis

Trilogie over een eigenzinnige detective in Marseille.

Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

Misdaad in Marseille : trilogie
Titel:
Misdaad in Marseille : trilogie
Auteur:
Jean-Claude Izzo
# pagina's:
701 p.
Uitgeverij:
De Geus
ISBN:
90-445-0739-7
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Marseille

Gerelateerde leestips