Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Roest

13 februari 2023

Mot en de metaalvissers van Sanne Rooseboom met illustraties van Sophie Pluim staat op de shortlist van de Boon 2023 voor kinder- en jeugdliteratuur. Het is een origineel en magisch verhaal.

Mot heet eigenlijk Vlinder, maar zo noemt alleen haar moeder haar nog. Die wil het liefst een kleurrijk kind in een jurkje. Maar de elfjarige Mot houdt van zwarte kleren en van de rommelige stad waarin ze opgroeit. Sanne Rooseboom weet direct enorm veel sympathie op te wekken voor de eigenzinnige Mot. Wandelend langs het kanaal ziet het meisje metaalvissers, die met magneten en sterk touw roestig metaal opvissen. Van haar spaargeld koopt Mot een magneet om ook roestig ijzer mee op te vissen. En dan doet ze een heel bijzondere ontdekking: een kleine duikboot. Die boot is het begin van een geweldig avontuur, waarbij Mot de acrobaten van De Werf ontmoet, nieuwe vrienden maakt, het tegen een machtige miljonair opneemt en haar moeder beter leert kennen.

De Werf is een creatieve droomplek vol vrijheid, met een school in een boomhut en allerlei kleurrijke mensen bij wie Mot helemaal zichzelf kan zijn, maar waar ze ook leert anders naar haar moeder te kijken. Er zijn twee hoofdverhaallijnen die elkaar afwisselen. Naast de moeizame band tussen Mot en haar moeder is er het conflict tussen het roest van de stad en het voortbestaan van De Werf en de bedreiging door de machtigste man van de stad en zijn dure plannen.

De fijne illustraties in hoofdzakelijk zwart en roestrood van Sophie Pluim passen perfect bij het verhaal. De kleuren sluiten naadloos aan bij het metaalvissen. De tekeningen zijn vrolijk en warm. Het roestige dat zo vaak in het verhaal optreedt, heeft Pluim letterlijk gebruikt in de cover, de mooie schutbladeren, de paginagrote illustraties en de versieringen doorheen het boek. Sommige tekstpassages zijn ook in het roest. Dit alles roept een sfeer van geheimzinnigheid op. Het boek boeit van de eerste tot de laatste pagina en mixt gevoel, fantasie en actie. Mot en de metaalvissers is avontuurlijk en spannend en is een echte aanrader.

Synopsis

Mot (11) koopt een magneet en vist een kleine duikboot uit het water, waarna ze in een avontuur belandt en kleurrijke figuren ontmoet. Met kleurenillustraties. Vanaf 10 jaar.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Mot en de metaalvissers
Titel:
Mot en de metaalvissers
Auteur:
Sanne Rooseboom
# pagina's:
333 p. : ill.
Uitgeverij:
Van Goor
ISBN:
9789000381371
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Moeder-kindrelatie, Jezelf zijn, Identiteit

Gerelateerde leestips