Charlotte Vandamme
Leestip van Charlotte Vandamme
nieuwsgierigheid

Geestig, speels en lichtvoetig

7 april 2020

K. Schippers kreeg de Libris Literatuurprijs voor de roman Waar was je nou (2005) met de bijhorende som van 50 000 euro. De som verkwisten leek hem verrukkelijk. Maar bij nader inzien plande hij een reis naar Turijn en Stampa om het licht en de ruimte te zien waarin De Chirico en Giacometti werkten. Gelukkig voor de lezer.

Impressies van de reis kwamen terecht in de roman Niet verder vertellen (2015). Dit is het bijzonder geestige, speelse en lichtvoetige vervolg op Waar was je nou.

De schrijvers moeder Dien speelt er een hoofdrol. Ze wordt gefotografeerd en geschilderd door Breitner. Maar dit is minder belangrijk dan de vele rake observaties van voorbijgangers, treinreizigers, landschappen, de speling van het licht, het kinderspel ‘De verkiezing van god’ of de ode aan de zintuigen.

De eigenlijke hoofdrol in het boek is weggelegd voor het medium van de fotografie met haar voortdurende spel van verschijnen en verdwijnen, als bij een goocheltruc.

De schrijver is ook dichter en essayist en dat blijkt ook uit zijn raak gekozen bewoordingen en dialogen, het grote belang van de vorm-spelletjes en de rijke associaties bij de observaties.

Synopsis

Verslag van een reis naar Turijn en Stampa om het licht en de ruimte te zien waarin De Chirico en Giacometti schilderden; oude foto's komen onderweg tot leven.

Charlotte Vandamme
Leestip van Charlotte Vandamme
nieuwsgierigheid

Niet verder vertellen
Titel:
Niet verder vertellen
Auteur:
K. Schippers
# pagina's:
222 p. : ill.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Q
ISBN:
9789021400266
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips