Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Een sprookje voor volwassenen

7 april 2020

In een Italiaanse familie sterven de familieleden al meer dan honderd jaar ’s nachts. Iedere ochtend zit de Familie dan ook uren aan het ontbijt om het overleven van de nacht te vieren. Op een goede dag staat de Jonge Bruid opeens voor de deur, klaar om te huwen met de Zoon. Deze vertoeft al lang in Engeland. Samen met de Familie en de jonge Bruid wachten we ruim 200 pagina's lang geduldig op iets wat steeds onwaarschijnlijker wordt. Ondertussen leert de Jonge Bruid de vreemde en soms absurde rituelen van deze bijzondere familie kennen; én wordt ze ingewijd in alle familiegeheimen. Naarmate de roman vordert, wordt het verhaal zinnelijker en lees je tegelijkertijd over de seksuele ontluiking van de Jonge Bruid. Maar het belangrijkste motief van het boek blijft het wachten op de Zoon.

De Jonge Bruid is een mysterieuze roman vol absurde dialogen, meeslepende gebeurtenissen en mythische personages die je gemakkelijk in hun greep hebben. Het boek bevat mooie beelden, herinneringen en vergelijkingen zoals over de schoonheid van de vrouw. Vaak verschuift het vertelperspectief van de derde persoon naar de eerste persoon. Meestal is de ik-figuur De Jonge Bruid, soms ook de schrijver van het boek. Hij onderbreekt regelmatig het verhaal van de Jonge Bruid en licht zijn verteltechniek toe: een knap spel met de lezer. Het is een boek zit vol valstrikken: qua vertelperspectief, maar ook door de talrijke uitweidingen en de zonderlinge wendingen in het verhaal. Soms verwarrend, maar steeds fascinerend!

Synopsis

Begin twintigste eeuw wordt op het Italiaanse platteland, in afwachting van de terugkomst van de zoon, zijn aanstaande vrouw opgenomen door zijn familie,

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

De jonge bruid
Titel:
De jonge bruid
Auteur:
Alessandro Baricco
# pagina's:
221 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789023494256
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Familie

Gerelateerde leestips