Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

Who do you think you are?

4 juli 2022

De brexit was en is een aardschok. Voor sommigen positief, voor anderen negatief op schaal van Richter, maar elke Brit&co bevond zich knal in het epicentrum en de naschokken blijven.

Zo door elkaar geschud worden, euforisch of verloren, stemt tot nadenken, roept vragen op. Op zoek naar antwoorden vonden the National Portrait Gallery en de Britse Magnum-fotograaf Martin Parr elkaar.

Mensen, en Britten in het bijzonder, zijn doorheen het oeuvre van Parr zijn voornaamste prooien. Of ze nu trots geportretteerd worden of stiekem betrapt, soms in pure hilariteit, soms in pure tristesse, altijd in full colors, altijd slaagt hij er in mensen vast te leggen als echte mensen. Preiplukker of voetbalster, op Pride, Ball of Ascott, niets of niemand ontsnapt aan het meedogenloos scherpe oog van Martin Parr. Hij toont wie wij, mensen, zijn. Soms zit het in een klein detail, vaak in onze onderlinge interactie (en reactie) of onze schone schijn. Foto's van Martin Parr zijn wijs en intelligent, vol humor en vol prettig venijn, de mens, en de Britten in het bijzonder, in eerlijke kleuren, rechttoe, rechtaan, bijzonder scherp gesteld.

Micheal Parr provoceert en schokt only human, creëert zo unieke tijdsdocumenten, een Magnum-fotograaf meer dan waardig.

Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

Only human : photographs by Martin Parr
Titel:
Only human : photographs by Martin Parr
Auteur:
Martin Parr
# pagina's:
239 p. : ill.
Uitgeverij:
National Portrait Gallery
ISBN:
9780714878577
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips