Wim Oosterlinck
Leestip van Wim Oosterlinck

Gelezen: Sien Volders: Oogst

22 maart 2021

Ik heb een schitterend boek gelezen: Oogst, de tweede roman van schrijfster Sien Volders.

Het verhaal gaat over de Roemeense Alina die met haar elfjarige zoon Lucian vanuit hun armoedige thuissituatie naar Sicilië reist, in de hoop daar geld te kunnen verdienen in de tomatenpluk. Ze komt terecht op de kwekerij van een Siciliaanse boer, in harde, bijna ondraaglijke omstandigheden.

Oogst is indrukwekkend geschreven; op een beheerste en tegelijk erg gevoelige manier drukt de schrijfster ons met de neus op de feiten: Alina werkt in een regime van moderne slavernij. De subtiel aangebrachte spanning was voor mij bij momenten ondraaglijk: ik durfde nauwelijks voort te lezen, ongerust over wat de personages zou overkomen.

Sien Volders schrijft bovendien in een prachtige, zintuiglijke taal, met als decor de Siciliaanse natuur die verandert op het ritme van de seizoenen. Oogst is aangrijpend, klein en groots tegelijk, speels en toch snoeihard. Een prachtige roman en een opmerkelijke prestatie. Aanrader.

https://wimoosterlinck.wordpre...

Synopsis

De Roemeense Alina doet haar uiterste best om voor haar zoon en zichzelf een menswaardig bestaan op te bouwen op een tomatenkwekerij op Sicilië, maar de offers die ze moet brengen zijn groot en vergen veel van haar.

Wim Oosterlinck
Leestip van Wim Oosterlinck

Oogst : roman
Titel:
Oogst : roman
Auteur:
Sien Volders
# pagina's:
220 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Hollands Diep
ISBN:
9789048848249
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Roemeense migranten ; Italië

Gerelateerde leestips