Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

De toekomst is hoopvol

17 oktober 2021

Op woensdag 22 september werd in de tuin van Theresia, het voormalig Karmelietessenklooster in Gent, dit boek voorgesteld. Vijf van de tien auteurs van Over over morgen – Simone Atangana Bekono, Auke Hulst, Jeroen Olyslaegers, Fiep van Bodegom en Annelies Verbeke – gingen die avond in gesprek met Eva De Groote over hoop en wanhoop, de kracht van verhalen, activisme en de grenzen van de mens.

Tien Nederlandse en Vlaamse auteurs schreven elk een kort verhaal over de toekomst in het kader van het project 2084 - De toekomst is hoopvol. Dit is een project van Greentrack Gent in samenwerking met Bibliotheek De Krook, deBuren, KANTL, Pulse Transitienetwerk, Uitgeverij Vrijdag en de Vakgroep Letterkunde en het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling van de Universiteit Gent, en met financiële steun van de Vlaamse Overheid.

In 2084 ziet de wereld er anders uit voor elk van de schrijvers, zoveel is duidelijk. In de meeste verhalen zijn er minder mensen, of overwoekeren ze in elk geval niet meer onze planeet. Er zijn andere afspraken, andere vormen van samenleven, al dan niet meer of minder hoopvol. Het zijn tien totaal verschillende verhalen over de toekomst geworden, met één zelfde boodschap: zoals de mens nu bezig is, zo kan het gewoon niet verder. Maar in elk van de verhalen lees je een hoopvolle toekomst tussen de regels.

Wat me vooral aanspreekt, is de boodschap achter het project “2084 - De toekomst is hoopvol”, het biedt een artistiek antwoord op een pessimistisch maatschappijbeeld.

De ware missie van Over over morgen” begint pas na het lezen van het boek. De verhalen zaaien hoop, en hoop geeft kracht om te veranderen.

Op de website van Bibliotheek De Krook vind je naar aanleiding van het project en als opwarmertje een lijst met boeken, documentaires en films boordevol inspiratie rond een hoopvolle toekomst: https://stad.gent/bibliotheek/dossiers/literatuur-en-schrijven/2084-de-toekomst-hoopvol

Synopsis

In het kader van 'Project 2084 : De toekomst is hoopvol' vroeg Greentrack Gent tien Vlaamse en Nederlandse literaire auteurs om een hoopvol kort verhaal te schrijven dat zich afspeelt in de toekomst. Greentrack Gent is de denk- en doetank van de Gentse cultuursector die door uitwisseling en experiment bouwt aan een volhoudbare toekomst. De organisatie werkte voor deze bundel samen met een aantal andere spelers uit de Gentse cultuursector.

Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Over over morgen : andere verhalen over de toekomst
Titel:
Over over morgen : andere verhalen over de toekomst
Auteur:
# pagina's:
207 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Vrijdag
ISBN:
9789464340068
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips