Birgit Reynaert
Leestip van Birgit Reynaert
Je kan nooit boeken genoeg hebben.

Een meditatieve contemplatie

5 mei 2020

Reservoir 13 is Jon McGregor’s vierde roman die toch wel bij blijft. Na het lezen van de korte inhoud, verwachtte ik me toch wel aan een spannend boek. In een dorpje in de Peak District in Engeland verdwijnt de dertienjarige Rebecca en een hele zoektocht wordt opgezet. Ik verwachtte me toch wel aan een spannend verhaal waarbij ze het meisje vinden en de dader zoeken. Aangezien de titel Reservoir 13 is, dacht ik zelfs dat ze haar bij Reservoir 13 zouden vinden, maar niets is minder waar. In het boek komt Reservoir 13 slechts één keer voor en eigenlijk wordt Rebecca zelfs nooit teruggevonden, maar waarover gaat dit boek dan en waarom verklap ik dit al?

Naast de verdwijning van Rebecca dat eigenlijk een van de zovele verhaallijnen van het boek is, is de roman eigenlijk meer een meditatieve contemplatie van hoe de seizoenen en de natuur veranderen en hoe de personages van het boek evolueren. Het getal 13 speelt daarbij echter wel een belangrijke rol, want het boek beslaat niet alleen maar 13 hoofdstukken, maar daarnaast is 13 ook een belangrijk getal voor de fauna en flora die in het boek voorkomen: er komen 13 dieren, 13 vogels, 13 planten, 13 weerfenomenen,… in voor en tot slot was Rebecca ook 13 jaar bij haar verdwijning.

In het begin wist ik niet goed waar ik me moest aan verwachten, maar al snel werd me duidelijk dat de verdwijning niet de hoofdmoot van het boek is en de bespreking met de leesgroep heeft dit vermoeden alleen maar bevestigd. Naarmate het boek vorderde, heb ik dan ook mijn verwachtingen aangepast en genoot ik er meer van. De verandering van seizoenen, de evolutie van de fauna en flora zijn eigenlijk zeer rustgevend, net zoals het volgen van de verschillende families. Dus als je het boek met de juiste verwachtingen leest, is het een zeer goed boek dat je toch wel bij blijft, want een dergelijke roman had ik nog niet gelezen.

Jon McGregor (1976) is een Brits schrijver. Naast romans schrijft hij ook kortverhalen. Zijn eerste, tweede en vierde roman werden genomineerd voor de longlist van The Booker Prize. Zijn romans werden reeds met een aantal prijzen bekroond.

Synopsis

Als een 13-jarig meisje in een Engels natuurgebied verdwijnt, zoekt het hele dorp mee. De zoektocht gaat door, maar het gewone leven en de seizoenen ook.

Birgit Reynaert
Leestip van Birgit Reynaert
Je kan nooit boeken genoeg hebben.

Reservoir 13
Titel:
Reservoir 13
Auteur:
Jon McGregor
# pagina's:
326 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
4th Estate
ISBN:
9780008204891
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vermiste kinderen
Sfeer:
Intens,
Troostend

Gerelateerde leestips