Marcia van der Zwan
Leestip van Marcia van der Zwan
Wie niet van lezen houdt, heeft het juiste boek nog niet gevonden.

De lasagne-identiteit van Mohamed Ouaamari

5 mei 2020

Groetjes uit Vlaanderen is een must-read voor iedere inwoner van Vlaanderen. Hoe is het om op te groeien tussen twee werelden in? Hoe worden minderheden in Vlaanderen behandeld en wat is de politieke agenda hierachter? Mohamed Ouaamari neemt zijn eigen jeugd als leidraad voor dit politiek-maatschappelijke onderzoek en dat pakt enorm goed uit. De balans tussen het persoonlijke en het politieke klopt precies.

Lange tijd heeft de auteur voor zichzelf niet erkend een Vlaming te zijn. Hij voelt zich mens, moslim, Marokkaan – of eerder een Riffijn, een Europeaan en een Belg. De Vlaamse laag van zijn lasagne-identiteit koste tijd om te omarmen en in dit autobiografische verhaal over opgroeien in Vlaanderen legt hij uit waarom. Ouaamari maakt de balans op van de eerste Zwarte Zondag in 1991, drie maanden na zijn geboorte, tot en met de laatste Zwarte Zondag in 2019.

Groetjes uit Vlaanderen is bij vlagen hilarisch, maar tegelijkertijd ontzettend leerzaam en pijnlijk eerlijk. Over vooroordelen en racisme. Het Vlaamse Belang en Philip Dewinter. Over lasagne-identiteiten en voetbal. Terroristische aanslagen in Amerika en België. En over opgroeien als ‘de ander’. Ik ben zwaar onder de indruk van dit knappe debuut.

Mijn complete recensie lees je op boekvinder.be.

Synopsis

De schrijver, een Antwerpenaar, vraagt zich af of hij met zijn Marokkaanse achtergrond wel een echte Vlaming is en houdt met zijn analyses Vlaanderen én zichzelf een spiegel voor.

Marcia van der Zwan
Leestip van Marcia van der Zwan
Wie niet van lezen houdt, heeft het juiste boek nog niet gevonden.

Titel:
Groetjes uit Vlaanderen
Auteur:
Mohamed Ouaamari
# pagina's:
256 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044641585
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Marokkaanse migranten ; België
Sfeer:
Gevoelig

Gerelateerde leestips