Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

21.4.21/19b: Cœurs Crus.

3 januari 2022

"De één snoeit zich een weg doorheen meters stof terwijl de ander heesters modelleert. Jurken van rauwe ham, 'filet d'Anvers', bustiers die door visgraten worden bijeengehouden en zeldzame coniferen in geraffineerde knipsels: het werk van Ann Huybens en Patrick 'T Hooft is letterlijk uit tijd gemaakt, op basis van stoffen die ze zien opgroeien en weer sterven, zoals de vlekken vruchtensap die het textiel met complexe motieven verrijken." (Philippe Blondez)

Mousselinezijde, vachten, paardenhaar, krokodil, naakt bedrukt,...
Taxus, buxus, liguster, maïs, azalea, céder, magnolia,...
Ann Huybens haar creaties vond je op een hoekje verscholen 'Double Face' in het Patershol of in de Passage du désir, Paris.
Patrick 'T Hooft zijn sculpturen komen tot leven in kleine stadstuinen of landelijke parken, in kuipen of in volle grond.
Ann haar haute-couture groeide uit de passie voor de pure, natuurlijke en menselijke schoonheid, een welvende snit, ver van trends en supermodellen, ontwerpen voor een andere manier van bewegen.
Patrick geeft planten en bomen vorm, planten en bomen waarvan hij al lang wist dat ze veel slimmer en gevoeliger zijn dan je ooit zou vermoeden, dat ze samen leven geven aan oneindig veel leven.

Zij, fashionable incorrect, werkte met echte mensen, Lotte, Heleen, Jessica,...
Hij, een familietraditie verderzettend, werkt met echte levende organismen, bomen, struiken, bloemen,...
Zij, een dame die haar leven in eigen handen nam.
Hij, één brok natuur.
Haar defilés waren meer dan catwalks, het waren doorleefde performances of het nu in Gent, Parijs of Afrika was, telkens verrassend en eigenzinnig.
Zijn beelden en tuinen, een sensatie van tinten groen, levende sculpturen, beelden uit het leven, uniek natuurlijk design.

Patrick en Ann, Ann en Patrick, een modeontwerpster en een beeldhouwer, een tuinbouwer en een performer, The Flemish Primitives, een rare combinatie, een samengaan dat rond de eeuwwisseling voor een explosie aan creativiteit zorgde.

Het boek 'Rood Veld/Champ Rouge' is hier een fantastische weerslag van. 'Rood Veld/Champ Rouge' is een duo portret samengesteld uit knipsels en interviews, foto's en uitnodigingen, défilés van mode en bomen, instructies voor performances en tekeningen voor tuinen, sfeerbeelden en ideeën. 'Rood Veld/Champ Rouge' is een boeiende collage die vertelt over hun zoektocht en opkomst vanaf begin jaren negentig tot hun gelijknamig project in het Caermersklooster in 2004. 'Rood Veld/Champ Rouge' is een ode aan hun verbeelding en verwondering, een prachtig plakboek om eindeloos in rond te dolen.

Vier jaar geleden, op 18 december 2017, stierf Ann Huybens na een jarenlange strijd tegen haar hersentumor, een strijd die ook het einde betekende voor deze unieke samenwerking The Flemish Primitives. Vandaag onderhoudt en beeldhouwt Patrick nog altijd tuinen en landschappen. En als ik langs het station van Landegem spoor, zwaai ik telkens weer naar Patrick zijn bomen (en verfoei ook ik de verkaveling die hen pijnlijk omsingelen).

Een andere getuigenis van het unieke samengaan van The Flemish Primitives is het fotoboek 'Coeurs Crus', een zeldzaam pareltje.

Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

Rood veld  / Champs rouge : Ann Huybens en Patrick T'Hooft (The Flemish Primitives)
Titel:
Rood veld / Champs rouge : Ann Huybens en Patrick T'Hooft (The Flemish Primitives)
Auteur:
# pagina's:
[244] p. in keerdruk: ill.
Uitgeverij:
Provinciebestuur Oost-Vlaanderen
ISBN:
909017950X
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Huybens, Ann