Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Gedenkboek bundelt Gentse professoren

24 januari 2022

Op 27 november 2021 zou de Bond van Gentse Germanisten (BGG) zijn 90-jarig bestaan luisterrijk vieren. Dan zou ook het gedenkboek Portretten van Gentse Germanisten onder de redactie van Els van Damme en Yves T’Sjoen formeel worden voorgesteld. Door de pandemie kon de viering niet doorgaan. De publicatie van het gedenkboek is ondertussen wel een feit.

Gentse Germanisten bundelt portretten van drieënvijftig overleden taal- en literatuurwetenschappers die in negentig jaar Germaanse filologie, later Germaanse talen, het studiegebied en het academisch onderwijs aan de universiteit op de kaart hebben gezet. De lemma’s laten aan de hand van wetenschappelijke profielen de rijke geanimeerde historiek zien van de studie Germaanse, tot in 1999 de Europese Bolognaverklaring is getekend en de bachelor- en mastopleiding Taal- en Letterkunde is ingevoerd. De lijst is niet exhaustief én gezien de behandelde periode voornamelijk mannelijk. De redacteurs kozen voor zowel markante als ondertussen vergeten wetenschappers. De lemma’s werden geschreven door diverse auteurs die elk voor een eigen invalshoek kozen.

Echt een hebbeding voor wie graag herinneringen ophaalt aan de studententijd op de Blandijn. Lees de lemma’s over de professoren Vanacker, Van Elslander, Schrickx, Desmet of Derolez en je waant je opnieuw in een van de vele auditoria.

Op de Wall of Fame van de Bond der Gentse Germanisten (https://bgg.ugent.be/) kan je naar een introductie door prof. Yves T’Sjoen, voorzitter van BGG, en de commentaren over een aantal van die erudiete personen luisteren. Benieuwd naar wat Luc De Grauwe over Gilbert Desmet te vertellen heeft? Of Mieke Musschoot over Van Elslander? Ontdek het op https://bgg.ugent.be/

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Titel:
Portretten van Gentse Germanisten
Auteur:
Els van Damme & Yves T'Sjoen (red.)
# pagina's:
262 p.
Uitgeverij:
Universiteit Gent
Materiaal:
Jaarboek
Onderwerp:
Literatuur