Katia Van Stalle
Leestip van Katia Van Stalle
So many books, so little time.

Een prachtig eerbetoon aan John Steinbeck

24 januari 2022

Ik las eerder 'Hars' van deze schrijfster, maar dit verhaal blijft meer nazinderen en staat nu al in mijn leestoppers van 2022.

Stijl: zeer dynamisch. Er wordt gewerkt met flashbacks waardoor de plot maar mondjesmaat duidelijk wordt en de spanning wordt opgedreven. Afwisselend komen "de verteller" en de hoofdpersonages aan het woord waardoor de karakters zeer treffend worden geschetst. Het verhaal speelt zich af in afgelegen dorpen en de natuur en je waant je ter plekke door de schitterende beschrijvingen. Qua taal is het boek ook een pareltje, niet in het minst door de overpeinzingen en hersenspinsels van de personages. Voorbeeld: "Het verdriet voelde als een steen in zijn maag, en daar zou hij mogen blijven zitten. Hij moest hem proberen in te kapselen in afgelegde stappen, uren, jaren, ademhalingen."

Thema: anders zijn en hoe de buitenwereld daarop reageert. Hoe dat zorgt voor geheimen, afzondering, schaamte en opofferingen. Er worden tegenstellingen uitgewerkt: schuld/onschuld, liefde/haat, zachtheid/geweld,...

Plot (zonder spoilers): het verhaal neemt de lezer mee op de reis van Mirko en Leon. Mirko groeit op in een streng (religieus) boerengezin en wordt als tiener verliefd op de buurvrouw Danica. Hij sluit vriendschap met haar zoon Leon, een eeuwig kind dat gevangen zit een een buitenproportioneel sterk lichaam en daardoor - ongewild - een pad van vernieling zaait doorheen het boek. Mirko wordt gaandeweg niet alleen vriend, maar ook beschermer van Leon.

Als vrij vroeg in het boek had ik een déja lu, maar ik kon er niet meteen de vinger opleggen. Ik zag gelijkenissen met Quasimodo uit Victor Hugo's 'Notre-Dame de Paris', met John Coffey uit Stephen King's 'The Green Mile', maar vooral met George en Lennie uit John Steinbeck's 'Of Mice and Men'. En laat die laatste nu net één van mijn favoriete auteurs zijn...

Laat je niet ontmoedigen door de summiere inhoud op de achterflap... Dit is een echte must-read!

Synopsis

Mirko zwerft rond met Leon, een zachtaardige man die zijn eigen kracht niet kent, en denkt terug aan zijn jeugd en zijn liefde voor Leons moeder Danica.

Katia Van Stalle
Leestip van Katia Van Stalle
So many books, so little time.

Beest
Titel:
Beest
Auteur:
Ane Riel
# pagina's:
428 p.
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044644326
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Onmogelijke liefde

Gerelateerde leestips