Koen Temmerman
Leestip van Koen Temmerman
Goede boeken zijn tegendraads en vertellen daarom wie je eigenlijk bent. Goede boeken tonen je andere werelden. Goede boeken zijn spiegels en vensters.

Geslaagde combinatie van reisjournaal, essay en levensverhaal

10 juli 2022

De Nederlandse schrijver en journalist Jan Brokken (1949) is een meester in het genre van de literaire non-fictie. Als onvermoeibaar en nieuwsgierig reiziger verzamelde hij in Stedevaart intrigerende reisverhalen. Hij bezocht 22 locaties telkens in de voetsporen van een culturele beroemdheid die om een of andere reden sterk verbonden is of was met die stad.

Zo bijvoorbeeld: Amsterdam en componist Gustav Mahler, Bologna en schilder Giorgio Morandi, Berlijn en schrijver Günter Grass, Bilbao en architect Frank Gehry, …

In deze cultuurhistorische portretten combineert hij een interview of korte biografie van de betrokken kunstenaar (schrijvers, schilders, componisten,…) met zijn eigen indrukken van die steden, gelardeerd met scherp geobserveerde details, verhelderende anekdotes en melancholische bespiegelingen.

Diezelfde methode paste hij reeds succesvol toe in het bejubelde ‘Baltische zielen’.

Veel oudere stukken heeft hij voor deze bundeling herwerkt.

Boeiend is vooral dat Brokken zijn eigen ervaringen en interesses telkens mengt met zijn observaties van de kunstenaar en de stad in kwestie. Dat levert een knap beeld van deze talentrijke auteur.

'door te reizen en door te lezen voeg je telkens kleine stukjes toe aan je eigen autobiografie'.

Synopsis

Stedevaart is een combinatie van een roman, reisverhaal en literaire non-fictie. Jan Brokken linkt telkens een buitenlandse plaats aan een creatief persoon, veelal kunstenaars. Bologna en schilder Giorgio Morandi, Düsseldorf en kunstenaar Joseph Beuys, Parijs en componist Erik Satie, Vilnius en schilder en componist Mikalojus Ciurlionis, Bilbao en architect Frank Gehry, Washington en cellist Anner Bijlsma om er enkele te noemen. Ook vertelt Brokken een heel persoonlijk verhaal, over een schilderij van Meindert Hobbema.

Koen Temmerman
Leestip van Koen Temmerman
Goede boeken zijn tegendraads en vertellen daarom wie je eigenlijk bent. Goede boeken tonen je andere werelden. Goede boeken zijn spiegels en vensters.

Stedevaart
Titel:
Stedevaart
Auteur:
Jan Brokken
# pagina's:
415 p. : ill.
Genre:
Reisverhalen
Uitgeverij:
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN:
9789045040141
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Kleurrijk

Gerelateerde leestips