Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

Wat maakt iemand een held?

20 juni 2022

De Vlaamse auteur Piet Baete schreef reeds enkele bestsellers en was scenarioschrijver voor onder meer het gewaardeerde Professor T. Daarnaast is Baete statementanalist, wat inhoudt dat hij verklaringen van verdachten in zeden- en moordzaken analyseert. Zowel zijn ervaring als statementanalist als die van scenarioschrijver maken zijn boeken goed onderbouwd. In de thrillerserie Noodlot is Superhelden sterven niet het tweede, op zichzelf staande deel. Het boek is uitgegeven bij Manteau.

De zwakbegaafde jonge twintiger Yossarian mag voor het eerst zonder zijn vake naar het shoppingcenter! Apetrots gaat hij iets kopen, wanneer er onverwachts geschoten wordt. Door zijn aparte manier van denken reageert Yossarian anders dan de ‘normale’ volwassenen. Bovendien is hij in zijn fantasie een echte superheld. Zijn onverwachte gedrag gecombineerd met zijn superheldambities resulteren in daadwerkelijk heldengedrag in het gijzeldrama dat volgt. Alleen is dat niet wat het forensisch bewijs aantoont. Yossarians vingerafdrukken staan op het moordwapen. Onderzoeksrechter Karcher bijt zich vast in de zaak en wil de waarheid boven tafel.

De rode kaft toont een soort zwarte stripversie van een held of detective. Hier zien we alvast een knipoog naar de nogal stereotiepe ideeën die Yossarian heeft over die baan. Het verhaal begint midden in de actie. De hoofdstukken zijn heel kort en eindigen op cliffhangers wat de vaart en spanning erin houdt. Het perspectief wijzigt tussen Yossarian, zijn vader, de burgemeester en onderzoeksrechter Karcher. Door die wisselende perspectieven blijft de lezer nieuwsgierig.

De personages zijn zeer authentiek beschreven en er zit voldoende variatie in de karakters. Niets is de mens vreemd en veel personages hebben dan ook griezelig bekende kleine kantjes (zoals mediageil of egocentrisch zijn). De dialogen zijn absoluut niet artificieel, maar konden zo uit de mond komen van een irritante schoonmoeder/konkelende collega of dies meer. Gecombineerd met een sappige Vlaamse streektaal maakt dat de setting heel realistisch.

Yossarians manier van denken creëert regelmatig grappige situaties. Toch is dit boek niet zonder meer licht te noemen en al zeker niet oppervlakkig. Er komen verschillende zwaardere thema’s aan bod zoals angst en mogelijke reacties daarop, rouw na verlies van een dierbare, eerste verliefdheid en mentale kwetsbaarheid.

Superhelden sterven niet is een spannend en tegelijk grappig boek waarin een verstandelijk beperkte jongen onverwacht tot heldendaden wordt gedreven. De personages zouden je buren kunnen zijn en komen herkenbaar over. De lezer wordt verschillende keren op het verkeerde been gezet. Het boek staat garant voor een fijne portie speurwerk en leesplezier.

Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

Superhelden sterven niet
Titel:
Superhelden sterven niet
Auteur:
Piet Baete
# pagina's:
256 p.
Genre:
Romans,
Detectives
Uitgeverij:
Manteau
ISBN:
9789022338612
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips