21.4.21/2: de democratie dekoloniseren, waar wachten we op?
Opgehitst door complottheorieën op sociale media allerhande en door de woorden van hun leider, bestormen witte milities het capitool in naam van één man, een man die niet wil inzien dat hij de verkiezingen wist te verliezen. Een zwarte dag.
De democratie is ziek. Zijn draagvlak en daadkracht gaat er zienderogen op achteruit. De symptomen zijn niet mis. Naam van de ziekte : het democratisch vermoeidheidsyndroom.
Er zijn al verschillende diagnoses voorhanden. Voor de populisten ligt het aan de politici, voor de technocraten aan de democratie zelf en voor de radicale democraten aan de wijze van vertegenwoordiging. David Van Reybrouck stelt in 'Tegen Verkiezingen' een nieuwe diagnose. Oorzaak van de malaise: de electoraal-representatieve democratie. Kort gezegd: het ligt aan de verkiezingen.
Tijdens de pathogenese toont hij overtuigend aan hoe dit verlopen is, hoe het democratisch proces een schijnproces werd. En zijn remedie is dan ook radicaal. Loting.
Opgelet David Van Reybrouck is geen populistisch kwakzalver. Zijn teruggrijpen naar deze oude democratische methode doet hij niet zomaar. Zijn remedie is goed overdacht, uitgewerkt en verfijnd.
Geef David Van Reybrouck zijn ideeën dus echt een kans. Wees niet zo verstramd als de politologen, de politici en de media die het boek al bij voorbaat verguisden. Wees niet bang om nieuwe paden te bedenken en te bewandelen.
"Met steekhoudende, overtuigende argumenten pleit David Van Reybrouck voor een terugkeer naar een systeem waarbij bestuurders door het lot worden aangewezen. Een idee waarvoor de tijd lijkt aangebroken." (J. M. Coetzee)
Synopsis
Pleidooi om in een democratie naast of zelfs in plaats van verkiezingen een systeem van loting in te voeren.