Hoe ontsnap je aan je filterbubbel?
Wij gaan er al te graag van uit dat wij onze eigen (morele) overtuigingen steeds baseren op objectieve feiten en argumenten. De ander is immers slecht geïnformeerd of te dom of zelfs van kwade wil. Zo ontstaat polarisering met onverzettelijke standpunten. Het andere kamp bestaat steevast uit een bende betweters.
Filosoof en bioloog Ruben Mersch analyseert aan de hand van sociaalpsychologische theorieën en experimenten, maar ook met grappige en zeer herkenbare praktijkvoorbeelden hoe sterk onze manier van beoordelen wordt bepaald door onze genen.
Nuchter stelt hij vast dat niet onze ratio, maar onze emoties met hun onbewuste etiketteerdrift ons denken overheersen. Dit onderbuikgevoel (affect) is de positieve of negatieve impressie die we van anderen en hun argumenten hebben nog voor we er expliciet over nagedacht hebben. Onze ‘ratio’ gebruiken we dan eerder om onze onderbuik-oordelen te verklaren.
Ontstellend, maar toch: als we bereid zijn onze standpunten zelfkritisch te herzien op basis van ander dan ons eigen bewijsmateriaal kunnen we tot genuanceerde standpunten en misschien zelfs tot een compromis komen. Dit spannende en verhelderende boek helpt zeker om aan de eigen filterbubbel te ontsnappen. Met alle zegeningen van serendipiteit tot gevolg.
Synopsis
Verkenning van de sociale, psychologische en genetische achtergronden van meningsvorming.