Philip Van Den Mergel
Lezen is, net als bordspellen spelen, altijd een beetje leren, reizen en dromen! Fiction reveals truths that reality obscures!

Bordspellen spelen is weer hip!

9 maart 2020

Aangezien de bordspellen-markt de laatste jaren steeds groter geworden is en het aantal spelers elk jaar exponentieel stijgt, kan je wel op zijn minst stellen dat bordspellen spelen terug in opmars is de laatste 10 jaar. Mensen verlaten meer en meer het online of via console spelen om terug rond de tafel te gaan zitten en zo weer deze sociale hobby te beleven. Als je dan nog eens weet dat er jaarlijks enkele duizenden nieuwe titels verschijnen dan weet je dat het maar een kwestie van tijd was tot er eens iemand een goed boek ging schrijven over de moderne bordspellen voor zowel de leken als de meer ervaren speler.

The everything tabletop games is zo’n boek geworden, boordevol informatie over “the next generation” van de bordspellen maar het bevat zoveel meer. Alleen al daardoor is dit boek zowel voor de leek als de meer ervaren speler een uitstekend naslagwerk geworden en meer.

Na een uitstekend beknopt eerste hoofdstuk over de cultuur rond de bordspellen waarbij vooral de nadruk ligt op de voordelen van het spelen en enkele andere belangrijke facetten van deze steeds groeiende wereld (het belang van lokale fysieke bordspellen winkels, gaming groups,…), hebben de volgende hoofdstukken telkens als thema de soorten spellen geklasseerd volgens hun mechanisme (hedendaagse klassiekers, deck-building, worker placement, cooperative, enzovoort tot aan role-playing en wargames helemaal op het eind).

In elk hoofdstuk worden meestal 6 tot 7 spellen grondig uitgelegd en sommige van deze spellen zijn zelfs op dit moment nog steeds vrij nieuw. Maar er is niet alleen de uitleg want er wordt per spel ook weergegeven wanneer (dus met wie) je het best speelt, met hoeveel je het kan spelen en nog handige informatie. Bij vele spellen werden ook extra weetjes of feiten gezet die allemaal zeer interessant zijn, vooral dan voor de meer ervaren spelers.

Ondanks het feit dat ik al vele tientallen jaren bordspellen speel en de meeste spellen in het boek of zelf heb of toch op zijn minst al gespeeld heb, vond ik dit boek echt leuk om te lezen en hier en daar heb ik toch nog wat nieuws opgestoken (vooral wat de weetjes betreft).
Het boek is zeer vlot geschreven en zeer overzichtelijk. Bij elk hoofdstuk was er ook een klein voorwoord waarin het globaal mechanisme op een duidelijke manier werd uitgelegd en ik vond de keuze van spellen bij de meeste van de hoofdstukken zeer goed ingevuld.
Ik moet wel toegeven dat ik het hoofdstuk over party games bijna volledig aan mij heb laten voorbij gaan (het is tenslotte een soort spellen waar ik helemaal niet van hou) en bij de keuze (of vooral het ontbreken) van sommige spellen in bepaalde hoofdstukken heb ik me soms vragen gesteld maar niets echt storend.
Het enige puntje van kritiek dat ik misschien heb, is dat er vaak geen kleine afbeelding van de spellen opgenomen is bij de uitleg wat zeker handig was geweest voor mensen die nieuw zijn in deze hobby (maar terug niets echt storend).

Al bij al is dit een zeer leuk boek en een aanrader voor iedereen die reeds bordspellen speelt of voor iedereen die interesse heeft om ermee te beginnen maar niet goed weet hoe.

Philip Van Den Mergel
Lezen is, net als bordspellen spelen, altijd een beetje leren, reizen en dromen! Fiction reveals truths that reality obscures!

The everything tabletop games book : from Settlers of Catan to Pandemic, find out which games to choose, how to play, and the best ways to win!
Titel:
The everything tabletop games book : from Settlers of Catan to Pandemic, find out which games to choose, how to play, and the best ways to win!
Auteur:
# pagina's:
319 p. : ill.
Uitgeverij:
Adams Media
ISBN:
9781507210628
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Bordspelen
Sfeer:
Vrolijk

Gerelateerde leestips