Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

The roaring twenties

7 juni 2021

Beter dan wie ook slaagde de Amerikaanse schrijver F. Scott Fitzgerald (1896-1940) erin de glamour van het jazztijdperk vast te leggen in zijn romans en verhalen. The Great Gatsby is het hoogtepunt uit diens oeuvre en een schitterend geschreven portret van Amerika in de jaren twintig van de vorige eeuw. Het is tijdens zijn verblijf in Europa dat Fitzgerald begon te schrijven aan The Great Gatsby.

De klassieker uit 1925 is ondertussen een wereldberoemd boek. Het gaat over Fitzgeralds grote obsessie voor rijkdom en de rijken. Het boek vertelt het verhaal van de steenrijke alcoholsmokkelaar maar tevens mysterieuze Jay Gatsby. Het verhaal speelt zich af op Long Island en in New York gedurende de zomer van 1922, bijna 100 jaar geleden. Dit is de periode van de drooglegging en de roaring twenties. Het boek biedt een bijzondere inkijk op deze jaren ’20. Onder de broeierige oppervlakte van zijn leven – hij is gastheer van extravagante party’s - schuilt een geheim: een stil, onmogelijk verlangen naar zijn vroegere verloofde Daisy Buchanan. Zij is inmiddels echter met een rijke aristocraat getrouwd. Deze destructieve obsessie dreigt alles te vernietigen. Op briljante wijze wordt de lezer geconfronteerd met de leegte achter de indrukwekkende gevel van Gatsby’s villa en met de ijdelheid van de hogere kringen. Gatsby – jong, knap en verschrikkelijk rijk – lijkt altijd een eenling tussen de menigte, kijkend en in afwachting, hoewel niemand weet waarvan.

The Great Gatsby is een schitterend portret van Amerika in de jaren twintig van de vorige eeuw, vloeiend geschreven in een sublieme stijl met weelderig taalgebruik en zinnen die tot nadenken stemmen. Nog steeds perfect leesbaar. Een klassieker zonder weerga. The Great Gatsby blijft een van de geweldigste boeken uit de Amerikaanse literatuur. Het is een tijdloze verbeelding van de allure, corruptie en onverschilligheid van rijkdom.

Synopsis

Tegen de achtergrond van de Amerikaanse uitgaanswereld omstreeks 1920 wordt het leven geschetst van een man die zijn jarenlange dromen van geluk en schoonheid in duigen ziet vallen.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

The great Gatsby
Titel:
The great Gatsby
Auteur:
F. Scott Fitzgerald
# pagina's:
LV, 176 p.
Uitgeverij:
Penguin
ISBN:
9780141182636
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
American dream

Gerelateerde leestips