Een wereld van verschil
In dit prachtige boek beschrijft de auteur hoe het komt dat wij als westerlingen overal zo dominant aanwezig zijn. Waarom is er zo veel verschil tussen het oosten en het westen inzake politiek en religie. Waarom ontregelen wij altijd maar de wereld, terwijl andere vormen van bestuur ook soms deugdelijk kunnen zijn, op hun manier.
Toch zijn de verschillen zo groot dat we geen gemeenschappelijke dingen kunnen vinden. Soms breken ideologische zienswijzen opeens af door omstandigheden en moeten ze op zoek naar ander concept, zoals het communisme. Dit boek is tien jaar oud maar even actueel. De wereld lijkt ontregeld en dat zal nog een tijdje doorgaan zowel klimatologisch als politiek. Tot we beseffen dat het net te laat is om het roer om te gooien en dan komen we voorzeker noodgedwongen in een andere dimensie terecht.
Synopsis
De wereld staat begin van dit millennium op een kruispunt waar een langdurige achteruitgang dreigt, tenzij er wereldwijd een nieuw elan ontstaat. Na het einde van de ideologische tegenstelling van de Koude Oorlog lijkt er een onoverzichtelijke 'stammenstrijd' ontbrand waarbij het in het groot en het klein om (groeps)identiteit en legitimiteit van de (wereld)macht gaat. De van oorsprong Libanese schrijver Malouf kent de Arabische wereld van binnenuit en volgt als emigrant sinds 1976 in Parijs ook de ontwikkelingen in de Westerse wereld. Hij geeft zijn visie op de relaties tussen beide werelden.