Dirk Lambrecht
Leestip van Dirk Lambrecht
Al wat ik verlang van een boek is dat het mij op een gedegen manier bezighoudt en vermaakt. (Michel de Montaigne, De essays)

The phantom of the bookstore

27 juni 2022

Louise Erdrich, een lid van de Turtle Mountain Band of Chippewa, won in 2012 de National Book Award met The Round House en in 2021 de Pullitzer Prize met The Night Watchman. Onder de indruk van deze adelbrieven, las ik haar meest recente boek The Sentence. Het is een prachtige insteek om te weten te komen waarom zij uitblinkt in inheemse Amerikaanse literatuur.

De titel resoneert al meteen in het schitterende motto ontleend aan Unbearable Splendor van Sun Yung Shin: From the time of birth to the time of death, every word you utter is part of one long sentence.

Wie Gent Leest volgt, houdt ongetwijfeld van de magie van onafhankelijke boekenwinkels. Erdrich, zelf zaakvoerder van Birchbark Books in Minneapolis, voegt er een magische dimensie aan toe. Het verhaal begint op Allerzielen 2019 wanneer de klant Flora sterft en weigert de winkel te verlaten. De verkoopster Tookie, die de job gekregen had na haar sentence (een tijd van opsluiting die zij overleefde onder meer dankzij The American Heritage Dictionary of the English Language, 1969), moet het fantoommysterie oplossen. Tegelijkertijd probeert zij ook alles te begrijpen wat er in de wereld om haar heen gebeurt: het familieleven, het racisme (tegen inheemse Amerikanen), het trauma van de pandemie, de brutale moord op George Floyd, de protesten, ...

Taal en stijl zijn meeslepend en laten je meedeinen op een rijk palet aan gevoelens met vaak bijtende humor.

En bovenal is er de alomtegenwoordigheid van de liefde voor boeken. Wat is het tof om afsluitend te grasduinen in de Totally Biased List of Tookie's Favorite Books. De Acknowledgements moet je er zeker ook bij nemen. De eerste die de schrijfster met nadruk bedankt is the Dictionary. Over de geweldige rol die het in haar leven speelde. Bij uitbreiding: books are matters of life and death. En daar getuigt The Sentence volop van.

Ik kan me moeilijk voorstellen dat uitgeverijen geen zin zouden hebben in de Nederlandse vertaling hiervan.

Dirk Lambrecht
Leestip van Dirk Lambrecht
Al wat ik verlang van een boek is dat het mij op een gedegen manier bezighoudt en vermaakt. (Michel de Montaigne, De essays)

Titel:
The Sentence
Auteur:
Louise Erdrich
# pagina's:
386 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Corsair
ISBN:
9781472156990
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Paranormale verschijnselen, Mysteries, Boekhandel, Parapsychologie

Gerelateerde leestips