Jan Stevens
Leestip van Jan Stevens
Boeken zijn slechts dragers van een verhaal. Verhalen blijven in mijn hoofd.

Waardevol om te weten en op te zoeken

25 maart 2024

Tijdlijn van de Geschiedenis oorspronkelijk uitgegeven door Penguin Random House en vertaald door Lannoo biedt een uitgebreide en boeiende reis door de menselijke geschiedenis, vanaf de vroegste prehistorie tot de moderne tijd. Dit boek, samengesteld met zorgvuldigheid en deskundigheid, slaagt erin om een complexe reeks gebeurtenissen, culturen en personages op een toegankelijke manier te presenteren.

De volledige wereldgeschiedenis in één oogopslag. Er is geen betere manier om de geschiedenis te begrijpen dan door stap voor stap terug te gaan in de tijd. Deze chronologie van vier miljoen jaar geleden tot nu plaatst beschavingen, gebeurtenissen en personen van overal ter wereld naast elkaar. In de Tijdlijn van de geschiedenis volgt de lezer de evolutie van de mensheid, van de Australopithecus tot de lancering van de Marsrover en verder. Tussendoor passeren culturele en wetenschappelijke mijlpalen, iconische en tragische figuren, politieke revoluties, de opkomst en teloorgang van wereldrijken...Handig daarbij is dat de tijdlijn in één oogopslag toont wat zich op hetzelfde moment in de tijd heeft afgespeeld, van Azië tot Amerika en van Afrika tot Europa.

Het boek is onderverdeeld in 10 tijdvakken waarin telkens aandacht is voor belangrijke historische gebeurtenissen in dat tijdsdeel. Doorheen het hele boek loopt de tijdlijn door waar zowel boven aan als onderaan aftakkingen zijn die leiden naar specifieke bepalende gebeurtenissen. Bovenaan zie je steeds de jaartallen met nog aparte belangrijke items. Deze visuele presentatie is heel duidelijk en de illustraties, kaarten en tijdlijnen zijn niet alleen informatief, maar ook esthetisch aantrekkelijk. Ze helpen de lezer om zich een beter beeld te vormen van de periodes en gebeurtenissen die worden besproken, waardoor de tekst levendiger wordt.

De auteurs hebben een evenwichtige benadering gehanteerd door aandacht te besteden aan verschillende culturen en regio's over de hele wereld. Van de oude beschavingen van Mesopotamië tot de opkomst van het Romeinse Rijk, en van de Renaissance tot de Industriële Revolutie, het boek biedt een uitgebreid overzicht dat de diversiteit en complexiteit van de menselijke geschiedenis weerspiegelt.

Wat dit boek zo waardevol maakt, is de manier waarop het historische gebeurtenissen verbindt en context biedt. Het plaatst belangrijke mijlpalen in hun bredere historische, sociale en culturele context, waardoor lezers een meer grip kan krijgen op de oorzaken en gevolgen van deze gebeurtenissen. Hoewel het boek een indrukwekkende hoeveelheid informatie biedt, blijft het toch leesbaar en boeiend. Niet meteen om het in één ruk door toenemen maar eerder als naslagwerk over bepaalde feiten. Het is zo’n werk dat jaren zal meegaan, waar je dikwijls zal naartoe grijpen om historische feiten te checken, te verifiëren of gewoon ter informatie. De schrijfstijl is helder en beknopt maar accuraat. Dit maakt het boek geschikt voor zowel de casual lezer als degenen die op zoek zijn naar een meer diepgaande verkenning van de geschiedenis. Een uitstekende bron voor iedereen die geïnteresseerd is in het verkennen van de complexe reis van de mensheid door de eeuwen heen. Het is niet alleen een waardevolle aanvulling op de boekenplank van geschiedenisliefhebbers, maar ook een inspirerende gids voor iedereen die wil begrijpen hoe het verleden de wereld heeft gevormd waarin we vandaag leven. Boeiend!

Jan Stevens
Leestip van Jan Stevens
Boeken zijn slechts dragers van een verhaal. Verhalen blijven in mijn hoofd.

Tijdlijn van de geschiedenis
Titel:
Tijdlijn van de geschiedenis
Auteur:
Tony Allen
# pagina's:
320 p. : ill.
Uitgeverij:
Lannoo
ISBN:
9789401495233
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Geschiedenis, Geschiedenis ; chronologieën