Dichter neemt Tijd in handen
Met het geduld van een hooggeschoolde ambachtsman geeft de dichter Peter Theunynck eigentijdse beelden in taal aan het begrip Tijd. Talrijke gedichten in de dichtbundel Tijdrijder heeft hij geschreven in opdracht maar elk gedicht heeft een waardige plaats gekregen in de zes gedichtenreeksen van de bundel met doordachte titels als Tegen de tijd, Wintertijd, Sluitingstijd, Altijd, Speeltijd en Gestolde tijd.
Persoonlijke, autobiografische gedichten (jeugdherinneringen, indringende moeder- en vadergedichten over hun leven, ziekte en dood, familie, vrienden) zijn verweven met andere maatschappijkritische gedichten in verband met oorlog, gevangenis en poëzie die de dichter schreef voor eenzame uitvaarten.
Maar ook persoonlijke liefdesgedichten verbindt hij met zijn liefde en bewondering voor kunstenaars (Rik Wouters, Paul Verlaine, Käthe Kollwitz, Arvo Pärt, Ashraf Fayadh, Anne Teresa De Keersmaeker en Remco Campert) en klassieke muziek.
In de zesde reeks Gestolde tijd verhaalt hij aan de hand van een aantal voorwerpen uit het boek A history of the world in 100 objects van Neil MacGregor over de begintijd van de mensheid en spiegelt op die manier oertijd in ons actuele leven.
Geheel in de traditie van een grote spannende wielerronde die, zo goed als, afsluit met een individuele tijdrit, eindigt hij met het gedicht Tijdrijder waarin hij dicht:
"Waarom is haast zijn enige taal?".
Ik sluit af met een van mijn favoriete gedichten uit de bundel over een onweerstaanbare zangeres.
Tintelingen
Hoor haar stem klateren tegen de rand van de scène.
Hoor hoe ze valleien uitsnijdt, krachtiger dan ijs.
Ze klimt en klimt stroomopwaarts waar de vogels
haar beslapen. Tot de bron, zo zuiver klinkt ze.
Altijd vindt ze haar tweede adem. Altijd voort.
Haar noten zijn lichtvoetiger dan Caraïbische piraten.
Tintelend de tijd van haar genade. Het vlees van de begeerte
reikt ze aan en niemand, niemand die weerstaat.
Wie weet het tij te keren als de hemel hem ten dans vraagt,
als engelen jubelen in het lijf en ieder zintuig zingt?