Greet Nachtegaele
Leestip van Greet Nachtegaele
De wereld is een boek ...

100 jaar Vlaanderen

15 december 2020

Het boek van Dirk Musschoot geeft een schitterend overzicht van hoe het leven, en dan vooral dat van de gezinnen, de laatste honderd jaar evolueerde.

Heel vaak zijn we ons niet meer bewust van al die veranderingen, en ze allemaal op een rijtje voorgeschoteld krijgen, zorgt voor een hele reeks aha-erlebnissen, vaak van dingen die we al bijna waren vergeten.

Ik behoor tot de generatie van Dirk Musschoot en heel veel van wat hij beschrijft, heb ik ook meegemaakt: er wordt me voortdurend een spiegel van mijn eigen leven voorgehouden. Verliefd worden, trouwen, kinderen krijgen, we hebben het meegemaakt. We hebben taboes doorbroken, gesukkeld en geploeterd, maar ook genoten, liefgehad, geleefd en beleefd.

Het boek is opgedeeld in concrete thema’s die apart kunnen worden gelezen. Wie wil kan zelfs de volgorde van de hoofdstukken probleemloos omkeren.

Dirk Musschoot is een journalist, een die zijn huiswerk perfect heeft gemaakt. Hij vertelt waar gewoonten vandaan komen, hoe zaken evolueren, hoe ze tot in het heden bewaard zijn of veranderd.

Wat leuk is en het boek luchtig maakt, zijn de voortdurende verwijzingen naar zijn eigen leven: hij toetst de geschiedenis aan zijn eigen verhaal en laat de lezer er ook mee kennismaken. Verder zijn er de talrijke foto’s. Je krijgt het aangename gevoel dat je Dirk persoonlijk kent, dat je tot zijn kennissenkring behoort. En dat doet je gefascineerd verder lezen.

Greet Nachtegaele
Leestip van Greet Nachtegaele
De wereld is een boek ...

Toen geluk nog heel gewoon was : hoe het Vlaamse gezin in honderd jaar helemaal veranderde
Titel:
Toen geluk nog heel gewoon was : hoe het Vlaamse gezin in honderd jaar helemaal veranderde
Auteur:
Dirk Musschoot
# pagina's:
302 p. : ill.
Uitgeverij:
Lannoo
ISBN:
9789401471138
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Gezinsgeschiedenis ; Vlaanderen
Sfeer:
Warm

Gerelateerde leestips