Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

Bloedstollend boek dat je bij je lurven grijpt

17 juni 2022

Afrika, een jager, zijn prooi. Auteur, journalist en scenarist Gaea Schoeters schreef met Trofee een boek over een thema dat op het eerste gezicht misschien niet elke lezer aanspreekt. De nominatie voor de shortlist van de VN Thrillerprijs en de longlist voor de Boon Literatuurprijs waren echter maar twee van de vele nominaties die het boek binnensleepte. En Leesclubbing plaatste het in de categorie Explosief Materiaal: de nieuwsgierigheid was gewekt.

Het boek, uitgegeven door Querido, gaat over een jager, Hunter White, die in zijn dagelijks leven een grote man is op Wall Street. Zijn passie en zijn hart liggen echter in Afrika. Hij is vanaf zijn vroege jeugd opgegroeid met de jacht via een vader en grootvader die hun enorme passie aan hem doorgaven. De zeer ervaren Hunter White heeft al vier van de big five afgevinkt en begint in dit boek aan de jacht op de neushoorn. Door complicaties neemt de jacht echter een heel andere wending. Dit spannend verhaal is echter maar een eerste laag.

Waar je in deze tijd wellicht een boek verwacht dat moreel van leer trekt tegen de jacht op prachtige wilde dieren, weigert de auteur het de lezer zo gemakkelijk te maken. Via de hoofdpersoon leren we hoe de trofeejacht via de exclusieve en zeer prijzige jachtvergunningen het nodige geld in het laatje brengt om aan natuurbehoud te doen en stropers tegen te houden. Hunter rechtvaardigt dus op die manier zijn jacht: door één dier te doden, beschermt hij de andere dieren. De lezer merkt ook dat in deze man veel liefde, kennis, eerbied en respect voor de Afrikaanse natuur en haar dieren zit. Schoeters doet de lezer hier al even wankelen. Wat het inhoudt om het goede te doen, blijkt niet zo eenvoudig uit te klaren. Daar begint Schoeters haar psychologische spelletje met haar lezer echter nog maar. Wanneer de jacht fout loopt, zien we Hunters ethische overwegingen om- en omgedraaid worden in zijn hoofd tot ze opgerekt worden. Het ophitsende ritme van Afrikaanse dansen, de broeierige hitte, de prachtige en tegelijk gruwelijke natuur leiden zowel Hunter als de lezer in een kolkende maalstroom van koortsige gedachten en overpeinzingen, almaar dieper een gitzwarte nachtmerrie in, zoals het citaat uit Heart of Darkness van Joseph Conrad op de eerste pagina al aankondigde.

Trofee grijpt je bij je nekvel, sleurt je de jungle in, schudt je dooreen en laat je verweesd achter. Het is een hallucinante, ingrijpende leeservaring die zeer de moeite waard is. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat het geen boek is voor iedereen. De lezer moet bereid zijn om mee te gaan in de steeds verder doorgedreven redenering en mee te denken in dit scenario. Maar als hij of zij bereid is om voorbij de snelle, goedkope ja of nee van Westerse waarden vanuit de gemakkelijke sofa te gaan, wacht een indrukwekkend boek.

Synopsis

Een fervente jager met ethische principes en een groot respect voor de Afrikaanse natuur is al twee jaar van plan een Afrikaanse zwarte neushoorn te doden, maar als het zover is, doet hij een verrassende vondst met onaangename gevolgen.

Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

Trofee
Titel:
Trofee
Auteur:
Gaea Schoeters
# pagina's:
223 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Em. Querido's Uitgeverij
ISBN:
9789021423883
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Jacht, Maatschappijkritiek ; Afrika

Gerelateerde leestips