Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

21.4.21/13b: Voor Samori

27 september 2021

Twee jongens op de straathoek, de haren nog nat van hun dag aan zee, wachten op de bus die hen terug naar huis zal brengen. Plots stopt een grijze wagen vlak naast hen. Drie zwaarbewapende agenten met kogelvrije vest springen uit de wagen en omsingelen de tieners. Identiteitscontrole. Maar de jongens hebben hun ID niet op zak. Aan de hand van hun smartphone proberen ze de agenten te overtuigen, maar het mag niet baten, iets later stopt een grijs busje, met nog eens vijf tot de tanden gewapende agenten. De jongens blijven rustig, het lijkt wel of ze dit niet voor de eerste keer meemaken. De boeien worden bovengehaald en de tieners afgevoerd. Wanneer de scene voorbij ga ik naar M., een local die alles vanop een afstand volgde, vraag hem waarom deze jongens werden opgepakt. M. antwoord triest: "Hun enigste zogenaamde misdaad was hun kleur."

Deze anekdote speelde zich niet af aan de overkant van de oceaan of in één of ander onvrij land. Ik was er zelf deze zomer getuige van in een Franse badplaats op de grens met Spanje.

Meteen moest ik denken aan het pak rammel dat Ta-Neshi Coates met Tussen de wereld en mij. Dit essay is, in navolging van Baldwin, opgevat als een persoonlijke brief aan zijn zoon Samori. In krachtige woorden vol muzikaliteit beschrijft beschrijft hij hoe racisme vooral een fysieke ervaring is. Ta-Neshi Coates, journalist en zelf zoon van een Black Panther, getuigt niet alleen hoe hard het is om te leven in een Amerikaans zwart lichaam, hij spreekt ook de hoop uit naar zijn zoon dat hij geweldloos en vrij kan leven en niet die dagelijkse strijd met zijn lichaam en de wereld, die hem en zijn voorouders zo getekend hebben, hoeft te voeren.

Tussen de wereld en mij is, in een tijd van rechtse racisten en linkse tintenkillers als een rots. Verplichte literatuur voor hen die de wereld waarin we leven echt willen begrijpen, opdat we die wereld eindelijk kunnen maken tot een wereld van en voor iedereen.

"Het boek brandt met morele intelligentie over de dagelijkse vernederingen waar zwarte mensen mee te maken hebben en weigert de makkelijke troost van hoop en optimisme." Gregory Cowles

Synopsis

In een brief aan zijn zoon zoekt een zwarte, Amerikaanse journalist naar antwoord op de vraag hoe je met een donkere huid kunt overleven in de Verenigde Staten, waar racisme nog steeds in de samenleving is verankerd.

Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

Tussen de wereld en mij
Titel:
Tussen de wereld en mij
Auteur:
Ta-Nehisi Coates
# pagina's:
148 p. : ill.
Uitgeverij:
Amsterdam University Press
ISBN:
9789463728058
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Zwarten ; Verenigde Staten
Sfeer:
Confronterend

Gerelateerde leestips