Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Winnaar De Bronzen Uil 2023

28 november 2023

De professionele jury van de Bronzen Uil 2023 koos voor Tussen morgenzee en avondland van Ramy El-Dardiry. In het persbericht lezen we:

'Omdat de auteur niet koos voor een rechte weg maar voor meerdere kronkelwegen. Die omwegen zijn geen last maar een lust. Als een mozaïek, ondoorgrondelijk van dichtbij, openbarend van verderaf.

Het vertelplezier spat letterlijk en figuurlijk alle richtingen uit, tot groot vermaak van de lezer die bereid is mee te hollen, te duiken en te springen. Maar ook bereid is stil te staan; bij het besef dat een huis niet altijd een thuis is, dat inzet niet altijd beloond wordt, dat het verleden opeisend kan zijn, dat nestelen verstikkend kan zijn, dat een mythe mooier oogt dan de realiteit, dat leren uit voorbeelden misleidend kan zijn en dat een stad meer ervaring heeft dan een passant.'

Tussen morgenzee en avondland is een rijke roman over migratie. Het debuut van El-Dardiry straalt van het vertelplezier. Een originele vondst is de introductie van zowel Alexandrië als De Jansberg als vertellende personages. Ondanks de zware thema's en dramatiek blijft het verhaal uiterst toegankelijk. De taal bevat originele metaforen die op verschillende plaatsen terugkeren, zoals de witte zaadjes van de iepen die op de eerste pagina uitwaaieren over de stad. Verrassende plotwendingen zorgen voor spanning in het verhaal.

Synopsis

Een Egyptische man sterft in Alexandrië. Hij emigreerde ooit naar Europa vanwege de liefde voor een Joods meisje. Zijn zoon probeert tevergeefs niet te denken aan de man die hem ooit verliet.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Tussen morgenzee en avondland
Titel:
Tussen morgenzee en avondland
Auteur:
Ramy El-Dardiry
# pagina's:
384 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Em. Querido's Uitgeverij BV
ISBN:
9789021463841
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Egyptische migranten ; Nederland, Cultuurverschillen, Vader-zoonrelatie, Alexandrië (Egypte)