Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

Midden in het wisselcomplex van het leven

26 mei 2020

Almuneda Grandes (°1960), een van Spanjes meest toonaangevende auteurs, zegt dat haar literaire paradijs dat van de adolescenten is: 'Ze hebben het voordeel dat ze op het klassieke kruispunt staan van geen kinderen meer te zijn, maar nog niet de capaciteit hebben om te manipuleren wat hen overkomt. Ze debuteren in het leven.'

En in Tussenstations schetst ze, elk afzonderlijk, vijf van zulke debutanten, die zich midden in het belangrijkste wisselcomplex van hun leven bevinden. Een zee van schakels waar ze zich niet bewust van zijn, waar ze zelf geen greep op hebben, maar die hun wel tot volwassenen zal smeden. Afgelopen maanden, de coronatijd, heeft getoond hoe kwetsbaar (sommige) jongeren tussen 15 en 20 jaar wel zijn, hoe zij het lijdend voorwerp van de maatregelen werden.

Maar opgelet, Almuneda Grandes zet geen zwakke figuren neer, integendeel, met een oneindig respect vertelt ze over hun moed en vastbeslotenheid ondanks de conflicten, de twijfels over liefde en seksualiteit, over hun positie en talenten, over de nakende volwassenheid die hen overspoelen. Ze schept zo vijf universele verhalen die elk een wereld op zich vormen en toch onderling verbonden zijn in het verlies van de kindertijd en de openbaring van de volwassenheid. En die clash, tussen verlies en openbaring, tussen kind en volwassene, kan zaligmakend, kan pijnlijk zijn.

'Het is een soort verborgen roman, verdeeld over vijf verschillende momenten van vitale aard, zij het alle vijf verschillend. Een kleine, persoonlijke wereld, maar daarom niet minder onafzienbare en verrassend.' El Pais.

Synopsis

Vijf adolescenten tussen de veertien en achttien jaar zien zich voor situaties geplaatst die hun pet te boven gaan, maar die hen wel tot volwassenen smeden, ook al zijn ze zich daar op dat moment (nog) niet van bewust. Verhalen over vastberadenheid en moed, over conflicten binnen het gezin, maar ook over liefde, 'education sentimentale' en de vorming van het geweten.

Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

Tussenstations
Titel:
Tussenstations
Auteur:
Almudena Grandes
# pagina's:
237 p.
Uitgeverij:
Signatuur
ISBN:
9789056722890
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Adolescentie
Sfeer:
Gevoelig,
Intens

Gerelateerde leestips