Geoffrey Colson
Leestip van Geoffrey Colson
“La littérature ne permet pas de marcher, mais elle permet de respirer.” - Roland Barthes

Vermakelijke bloemlezing van een Gentse dichtlegende

26 mei 2020

Een website met leestips voor en door Gentenaars zou niet compleet zijn zonder een dichtbundel van Coenraed De Waele te vermelden. Voor velen behoeft deze man geen introductie. Hij staat bekend als de enige échte (officieuze) Gentse stadsdichter en is zonder enige twijfel een belangrijk figuur in de geschiedenis van de Vlaamse poëzie performance. Voor wie hem niet kent, is zijn meest recente bloemlezing Best bewaard gebleven openbaar geheim : de 100 beste gedichten 1984-2019 wellicht ideaal om kennis te maken met het oeuvre van deze Gentse dichtlegende.

Al dertig jaar lang verkoopt De Waele zijn bundels in het centrum van de Arteveldestad. Door het rechtstreeks contact met zijn lezerspubliek en de vele performances die hij geeft, weet hij zeer goed welke gedichten aanslaan. Dit valt ook op in deze bundel. Het is een zorgvuldige geselecteerde ’best-of’ van een intensieve decennialange dichtarbeid, waarbij hij de vele facetten van zijn poëzie aan de lezer presenteert.

In deze vermakelijke, bitterzoete en muzikale bloemlezing neemt de dichter u op wandel doorheen het Gentse stadscentrum, maar vooral ook op pad langs de soms ondoorgrondelijke wegen van het dagelijkse leven. Zoals het een ware poëet betaamt, dicht hij over liefde en leed. Dit doet hij aan de hand van verscheidene dichtvormen (haiku’s, sonetten, vrije verzen, etc.) en met een scherp gevoel voor (soms absurde) (taal)humor.

Velen weten niet dat de grote Gerrit Komrij ooit enkele gedichten van De Waele selecteerde voor zijn befaamde bloemlezing De beste Nederlandstalige gedichten van de 19e en 20e eeuw. Naar mijn mening is dit zeker terecht. Coenraed De Waele behoort op zijn manier tot de Nederlandstalige poëziereuzen. In tegenstelling tot het oeuvre van vele andere dichters van zijn generatie is zijn poëzie niet-hermetisch en toegankelijk voor het grote publiek. Zijn eigenzinnige verzen slaan aan bij jong en oud. Hierdoor hebben zij de kracht om - ook weinig ervaren - poëzielezers te prikkelen om zich verder te verdiepen in de dichtkunst. Hij staat dan misschien wel bekend als een grote volksdichter, maar belangrijker nog, is dat Coenraed De Waele iemand is die de poëzie dichter brengt bij het volk.

Geoffrey Colson
Leestip van Geoffrey Colson
“La littérature ne permet pas de marcher, mais elle permet de respirer.” - Roland Barthes

Titel:
Best bewaard gebleven openbaar geheim : de 100 beste gedichten 1984-2019
Auteur:
Coenraed De Waele
# pagina's:
94, [18] p.
Uitgeverij:
Dirty old dog
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Gek,
Kleurrijk,
Vrolijk

Gerelateerde leestips