Geoffrey Colson
Leestip van Geoffrey Colson
“La littérature ne permet pas de marcher, mais elle permet de respirer.” - Roland Barthes

Uit de taal van een verliefde

19 februari 2020

Roland Barthes is een naam die bij de doorsnee lezer meestal niet meteen een belletje doet rinkelen. Barthes stond dan ook voornamelijk bekend als semioticus en spilfiguur binnen de algemene literatuurwetenschappen. Zijn ‘Fragments d'un discours amoureux’ is echter een buitenbeentje binnen zijn oeuvre, dat algauw zijn weg vond naar het ruime lezerspubliek. Dit is niet toevallig... Als zelfverklaarde ‘romantische ziel’ is dit één van de boeken die mijn leven onherroepelijk hebben beïnvloed.

In dit boek omschrijft Barthes wat er allemaal in iemands hoofd omgaat wanneer hij/zij verliefd is. Met een grote finesse weet Barthes uit te leggen dat "ik hou van je" allang niets meer betekent, dat je tijdens het wachten op het telefoontje van de ander in feite een toneelstuk opvoert en dat jaloezie in feite erg complex in elkaar zit.

In ruim tachtig fragmenten toont Barthes aan de lezer, aan de hand van prachtige voorbeelden uit de literatuur, filosofie etc. het hele scala aan verliefde gevoelens waar bijna iedereen zichzelf in kan herkennen.

De volgorde van de fragmenten is in feite totaal onbelangrijk.Het boek hoeft niet in chronologische volgorde gelezen te worden. Dit boek is voor mij steeds een houvast geweest binnen mijn relaties. Het is een encyclopedie van het – vaak onderschatte – innerlijke gevoelsleven van verliefde uilskuikens. Het is en boek waarmee je jezelf en velen anderen eindeloos kan blijven inspireren, informeren & vooral troosten.

Tot slot; Voor de grote liefhebbers van de Franse taal is er ook een (summiere) audiobook versie beschikbaar, ingesproken door niemand anders dan de grote Franse acteur Fabrice Luchini (cf. Youtube link).

Synopsis

Teksten en uitspraken uit de wereldliteratuur over verliefdheid en verliefden, samengebracht in een compendium van alfabetisch geordende trefwoorden.

Geoffrey Colson
Leestip van Geoffrey Colson
“La littérature ne permet pas de marcher, mais elle permet de respirer.” - Roland Barthes

Uit de taal van een verliefde
Titel:
Uit de taal van een verliefde
Auteur:
Roland Barthes
# pagina's:
274 p.
Uitgeverij:
IJzer
ISBN:
90-74328-46-6
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Liefde

Gerelateerde leestips