Marcia van der Zwan
Leestip van Marcia van der Zwan
Wie niet van lezen houdt, heeft het juiste boek nog niet gevonden.

Confronterende roman over het leven na een aanranding

5 mei 2020

“Als een vrouw zich alleen in de de publieke ruimte begeeft, wordt dat altijd beschouwd als een uitnodiging. Omdat die publieke ruimte niet eerlijk is verdeeld tussen mannen en vrouwen.”

In de nacht van Oud en Nieuw werd Alya Benalitna aangerand. Ze heeft weten te ontkomen, maar haar leven is voorgoed veranderd. Een verlammende angst heeft zich van haar meester gemaakt.

”Door het raampje van de wasmachine zag ik mijn wasgoed door elkaar geschud worden in de trommel, die langzaam in de ene en daarna in de andere richting draaide alvorens te versnellen, en ik dacht bij mezelf dat dat perfect weerspiegelde wat er sinds de nacht van 1 januari in mijn hoofd aan de gang is.”

In Uit het hoofd lezen we verslagen van gesprekken die Alya voert met de politie, maatschappelijke en medische hulpverleners. Een bijzonder vertelperspectief dat meerdere jaren overstijgt. Dit boek laat zien hoeveel impact een aanranding heeft op iemands leven: je kunt dat niet ‘zomaar vergeten’. Ook het juridische proces duurt jarenlang.

Yamina Benahmed Daho schrijft sober en rauw, dit maakt het boek des te pijnlijker om te lezen. Ik heb Uit het hoofd in één ruk gelezen. Aangedaan door de inhoud, geraakt door de kracht van de auteur.

Mijn complete recensie lees je op Boekvinder.be.
Marcia van der Zwan
Leestip van Marcia van der Zwan
Wie niet van lezen houdt, heeft het juiste boek nog niet gevonden.

Uit het hoofd
Titel:
Uit het hoofd
Auteur:
Yamina Benahmed Daho
# pagina's:
127 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
B&L
ISBN:
9789463931427
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Trauma's

Gerelateerde leestips