Birgit Reynaert
Leestip van Birgit Reynaert
Je kan nooit boeken genoeg hebben.

Hoe je iets negatiefs ombuigt naar iets positiefs

26 oktober 2020

In Uitgedokterd vertelt Brenda Froyen hoe de psychiatrie tijdens haar opname haar behandeld heeft en legt ze de pijnpunten in de psychiatrie bloot. Telkens laat ze ook een andere vernieuwende stem horen die vertelt hoe het beter kan in de psychiatrie zoals Stijn Vanheule, Chantal Van Audenhove, Dirk De Wachter,… Psychiatrische patiënten zijn namelijk geen nummer die enkel met medicatie te behandelen zijn, maar het zijn mensen met een eigen identiteit en persoonlijkheid en daarmee moet rekening gehouden worden tijdens hun behandeling.

Brenda Froyen spreekt uit eigen ervaring, want zelf had ze een postpartumpsychose na de geboorte van haar derde zoontje. Ze werd verschillende keren opgenomen in verschillende psychiatrische centra en werd niet goed behandeld. Zo mocht ze haar man en haar zoontjes niet zien, mocht ze haar borsten niet afkolven, wat haar veel pijn bezorgde en werd ze vastgebonden in een isoleercel omdat ze manisch was. Zelf schrijft ze dus een aanklacht tegen de psychiatrie in zijn huidige vorm, maar nuanceert ze ook dat er ook patiënten zijn die hun ervaring met de psychiatrie als positief ervaren. Ze geeft tips van hoe het beter kan, want ze is namelijk niet alleen psychiatrisch patiënte (dat nummertje), maar ze is ook leerkracht en vooral ook moeder. Medicatie alleen zal haar niet helpen om beter te worden, want ze heeft ook haar eigen identiteit en persoonlijkheid en vooral dat moet in rekening gebracht worden bij haar behandeling.

Brenda Froyen schijft hierbij een mooi boek met veel voorbeelden, getuigenissen en stemmen hoe de psychiatrie beter kan ingezet worden om mensen met psychische problemen te helpen. Schrijven is voor haar niet enkel een hobby of een verdienste, maar het werkt ook therapeutisch, want het schrijven van een boek heeft haar kracht en een stem gegeven. Het is een mooi staaltje van hoe je een negatieve gebeurtenis kunt ombuigen naar iets positiefs!

Synopsis

Inventarisatie en analyse van veranderingen in het beleid aangaande gedwongen opnames in België en Nederland.

Birgit Reynaert
Leestip van Birgit Reynaert
Je kan nooit boeken genoeg hebben.

Uitgedokterd : van dwang naar veerkracht in de psychiatrie
Titel:
Uitgedokterd : van dwang naar veerkracht in de psychiatrie
Auteur:
Brenda Froyen
# pagina's:
336 p.
Uitgeverij:
Manteau
ISBN:
9789022333259
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Psychiatrie

Gerelateerde leestips