Guy Doms
Leestip van Guy Doms
Een uit de hand gelopen hobby gaat naadloos over in passie. Op vrijwillige basis recenseer ik verschillende genres; ook leid en begeleid ik online en live leesclubs.

Geraffineerde psychologische thriller, gefileerd tot op het bot

25 januari 2021

Pat Craenbroek heeft zichzelf uitgedaagd. Na haar opmerkelijke debuut met Uitgebroed wilde ze de lat hoger leggen voor zichzelf. Uitgekookt is het resultaat van een intensieve schrijfinspanning, gespreid over vele maanden. Nadien volgde voor haar een periode van bang afwachten. Zullen de lezers haar tweede boek oppikken en weten te waarderen?

Ze is jong en nog vol ambities, Margaux Bakker. Deze harde tante, actief als openbaar aanklager, zet haar tanden in een procedure die gericht is tegen een gecontesteerde arts. Enkele opmerkelijke overlijdens, niet echt aan elkaar gelinkt, vormen dan weer een taak voor het parket van Leuven. Het leed is nog lang niet geleden; een jonge man raakt na een ongeluk helemaal verlamd. Pas nu komt de mallemolen goed op gang.

“Kalm blijven Margaux; diep ademhalen, rustig maar, het komt allemaal wel goed. Het was eeuwen geleden dat ze zich zo onrustig had gevoeld. Ergens in haar hoofd, in haar onderbewustzijn, werd een rode vlag gehesen.”

Uitgekookt
is een thriller, weergegeven in vier logische delen.
Heel wat cliffhangers – telkens aan het einde van een hoofdstuk - weten je weer naar een volgende passage te sleuren. Al moet Craenbroek daar geen enkele moeite voor doen; dat lukt immers automatisch.

Deze lezer geeft het graag toe: met een bijzonder kritisch oog – met argusogen zelfs – heeft hij enkele versies van het manuscript van haar tweede thriller gelezen. De conclusie luidde toen: erg goed verhaal, maar die 120.000 woorden moeten echt wel gereduceerd worden. Een portie ‘tralala’ moest worden geschrapt en ja, de definitieve versie is in ieder geval beknopter.

Met Margaux Bakker zet de auteur een dijk van een protagonist neer. Margaux is niet uitgediept als een echte held, maar eerder als een vrouw die desnoods door de muur zou gaan om iets tot een goed einde te brengen.
Vanaf de proloog stap je probleemloos mee met de schrijfster. Als snel merk je dat deze dame van wanten weet; niet alleen qua schrijfkunsten, maar dat ze eveneens beschikt over een erg ruime medische bagage. Dit alles levert leerrijk leesvoer op. Je maakt kennis met een aantal belangrijke personages; zelfs met een uitgekookte (?) chef-kok. De ironie slaat gepast toe.

“Dat was meteen mijn kennismaking met de afgrijselijke spierkrampen die me vanaf nu zouden vergezellen. Ik dacht toen dat ze mijn ergste kwelgeesten waren. Achteraf bekeken waren het softies in vergelijking met wat me nog te wachten stond.”

Uitgekookt
is een beresterk en tegelijk intrigerend verhaal. Craenbroek hanteert een scherpe doch heldere pen, geen struikelblok gaat ze uit de weg. De spanning houdt ze constant onder controle en werkt toe naar een verrassende apotheose. Vergeet vooral niet uit te ademen na het lezen van deze meer dan vierhonderd pagina’s.
Een geraffineerde psychologische thriller, gefileerd tot op het bot.

Synopsis

De ambitieuze Leuvense openbaar aanklager Margaux Bakker onderzoekt een aantal moorden en ongevallen die mogelijk te maken hebben met kinderporno.

Guy Doms
Leestip van Guy Doms
Een uit de hand gelopen hobby gaat naadloos over in passie. Op vrijwillige basis recenseer ik verschillende genres; ook leid en begeleid ik online en live leesclubs.

Uitgekookt
Titel:
Uitgekookt
Auteur:
Pat Craenbroek
# pagina's:
415 p. : ill.
Genre:
Romans,
Thrillers
Uitgeverij:
Hamley Books
ISBN:
9789463967150
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Hard,
Intens

Gerelateerde leestips