Birgit Reynaert
Leestip van Birgit Reynaert
Je kan nooit boeken genoeg hebben.

Een echt waagstuk!

3 februari 2020

Charlotte Van den Broeck schrijft met Waagstukken haar eerste waagstuk in het essayistische proza. Dertien essays vormen het geheel van haar boek die één overeenkomstig thema hebben. Het gaat allemaal om architecten wier bouwwerk mankementen vertoonde wat de aanleiding gaf voor die architecten om zelfmoord te plegen. Charlotte Van den Broeck zoekt het niet enkel in België, maar haar zoektocht gaat door heel Europa en zelfs Amerika. Die zoektocht net zoals Van den Broecks levensverloop verbinden alle stukjes met elkaar, want het schrijven van dit boek laat haar niet onberoerd. Ze weeft haar eigen leven door alle stukjes, want ze schrijft niet enkel zo maar over de bouwwerken en architecten. Ze gaat zelfs zo ver in haar queeste dat ze ieder bouwwerk gaat bezichtigen en waar ze ter plaatse ook verder grasduint in het leven van de architecten. Gaande van het Stedelijk Zwembad Stadspark in Turnhout, waar ze van afkomstig is over Villa Elbe in Napels naar Pine Valley Golf Course in Pine Valley.

Persoonlijk intrigeerde dat laatst vernoemde essay mij het meest, aangezien er over Pine Valley Golf Course een zekere mystiek hangt. Enkel leden mogen er binnen, dus Van den Broeck kon enkel de omgeving aanschouwen, maar niet het golfterrein zelf. Waagstukken is wat mij betreft toch een uitzonderlijk boek, omdat ik nog nooit een boek met dergelijk onderwerp las. Van den Broeck waagde het erop en is geslaagd in haar opzet: wat er met de architecten gebeurde, heeft geen groot belang in het boek, want het gaat hier om het geheel die je als lezer moet aanschouwen en waarbij je savoureert van de prachtige taal, die soms zeer filosofisch van inslag kan zijn. Een literair pareltje om van te snoepen!

Synopsis

Het verhaal achter dertien gebouwen en levensbeschrijvingen van de dertien betrokken architecten, van wie verschillende zelfmoord pleegden.

Birgit Reynaert
Leestip van Birgit Reynaert
Je kan nooit boeken genoeg hebben.

Waagstukken
Titel:
Waagstukken
Auteur:
Charlotte Van den Broeck
# pagina's:
288 p. : ill.
Genre:
Waargebeurd
Uitgeverij:
Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN:
9789029539661
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Architectuur
Sfeer:
Intens,
Tragisch

Gerelateerde leestips