De passie voor het slagersambacht
Dit boek met een sticker erop leesjury, groep 7, triggerde me. Ook de titel en de omslagfoto nodigden me uit om het boek mee te nemen en te lezen. Het boek begint met de jonge Rensing, zoon van een slager, die succesvol is op de Slagersvakschool. Hij is één van de besten van zijn klas, voelt echt goed vlees perfect aan en kan het uitbenen als de beste. En het beste is voor hem vaak niet goed genoeg.
Als kind was hij al geobsedeerd door vlees en het slagersambacht. Als hij zijn diploma behaalt, gaat hij werken in de slagerij van zijn ouders. Voortaan staat er Rensing en zoon op de etalage. Na enige tijd laten zijn ouders de slagerij aan hun zoon over en gaat de vader, bij gebrek aan interesse van zijn zoon, op zoek naar een geschikte echtgenote. Jacomine doet haar intrede, eerst als verkoopster, maar stilaan ook als de vrouw des huizes. Geloof het of niet maar zelfs het beschrijven van zijn vrouw lijkt op de keuring van een rund. "Ze voelde hoe zijn handen haar borsten kneedden, keurden op stevigheid, leeftijd en gezondheid en hoorde dat hij een goedkeurend gebrom liet horen". In het boek krijgen we het verhaal van de jonge Rensing en Jacomine, een huwelijk dat kinderloos blijft en de droom van Rensing om zijn zaak te moderniseren. Helaas zijn ideeën zijn niet dezelfde als die van zijn klanten. Zijn eervolle beroep maakt dat hij bijna failliet gaat en uiteindelijk moet zwichten voor de prijzen van de supermarkten die stilaan hun plaats in het dorp veroveren.
Ik heb nog nooit geen enkele schrijver met zo veel passie en nauwkeurigheid het métier van slager zo in de bloemetjes zien zetten. Je hoeft geen vleeseter te zijn om de passie voor het vak zo te voelen. De manier hoe Rensing het vee keurt, het perfecte vlees inkoopt, enz. een nieuwe wereld gaat voor je open.
Halverwege het boek voel je al dat het weleens fout zou kunnen aflopen, maar het einde is toch nog heel verrassend. Het doet je even stilstaan hoe in onze maatschappij de consument bepaalt wat blijft en wat hij niet meer wil, met alle gevolgen van dien. Een boek dat je eens moet gelezen hebben en gegarandeerd dat je na het lezen een andere kijk hebt op vlees en je lokale slager!
Synopsis
Een slagerszoon met ambities wil na de dood van zijn vader de slagerij op een hoger niveau voortzetten, maar de tijdsgeest en de wensen van de klanten dwarsbomen zijn streven en drijven hem langzaam tot waanzin.