Sam Van de Wiele
Leestip van Sam Van de Wiele
Eat. Sleep. Read. Repeat.

Dendrochronologie, I tell you!

9 juni 2020

In de lagere school leerde ik dat je de ouderdom van een boom kan bepalen aan de hand van zijn groeiringen. Toen ik later ook te weten kwam dat er een hele wetenschapstak bestaat die aan de hand van die ringen de ouderdom van houten objecten uit het verleden kan bepalen, begon mijn innerlijke nerd meteen te feesten. De dendrochronologie - want zo heet die studie - heeft me sindsdien altijd al gefascineerd, maar uiteindelijk heb ik me er nooit echt in verdiept. Tot nu.

Met Wat bomen ons vertellen, geschreven door dendroklimatologe Valerie Trouet, kwam voor het eerst een toegankelijk boek over de dendrochronologie toevallig op mijn pad. In de eerste plaats legt Trouet uit hoe dendrochronologen te werk gaan en de ouderdom van soms eeuwenoude houten objecten kunnen bepalen. Maar de jaarringen vertellen ons nog veel meer. Wanneer je er de microscoop bij neemt, kan je zien dat jaarringen soms afwijken van een normaal groeipatroon. Klimatologische omstandigheden zijn heel vaak de oorzaak. Gekoppeld aan het dateren van een jaarring, kan je dus precieze klimatologische info verzamelen over het verleden. In tijden van klimaatproblematiek vaak onontbeerlijke kennis…

Wat bomen ons vertellen is een basiswerk voor iedereen die meer te weten wil komen over dendrochronologie. Valerie Trouet legt de basis van de studie aan de hand van fascinerende voorbeelden uit en ondanks het boek naar het einde toe soms wat theoretischer wordt, kom je ook duidelijk te weten wat bomen ons nog kunnen vertellen over de toekomst.

Sam Van de Wiele
Leestip van Sam Van de Wiele
Eat. Sleep. Read. Repeat.

Wat bomen ons vertellen : een geschiedenis van de wereld in jaarringen
Titel:
Wat bomen ons vertellen : een geschiedenis van de wereld in jaarringen
Auteur:
Valerie Trouet
# pagina's:
296 p. : ill.
Uitgeverij:
Lannoo
ISBN:
9789401466752
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Klimatologie Geschiedenis Dendrochronologie Bomen
Sfeer:
Confronterend

Gerelateerde leestips