Joël Neyt
Leestip van Joël Neyt
Op zoek naar schoonheid, waarheid, twijfel, muziek, dramatiek, poëzie, taal, ... als ik boeken lees.

Een jongen uit Duffel herdenkt Grenzen in 1972

30 januari 2023

Vlaamse schrijver (dichter, essayist, columnist) en hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan Universiteit Utrecht Geert Buelens heeft een belangrijk boek Wat we toen al wisten ... gepubliceerd, waarin hij het zogenaamde rapport van de Club van Rome, Grenzen aan de groei (Limits to growth, 1972), in een breed en toegankelijk cultuurhistorisch perspectief plaatst.
De Nederlandse vertaling in pocketvorm Grenzen ... heb ik geleend in Bibliotheek De Krook. Hierin wordt een wereldmodel van het befaamde M.I.T (Massachusetts Institute of Technology, Boston) gepresenteerd en toegelicht met als eerste conclusie van de wetenschappers van de Club van Rome (p.25), ik citeer: "Als de huidige groeitrends in de wereldbevolking, industrialisatie, vervuiling, voedselproduktie en uitputting van de natuurlijke hulpbronnen onveranderd doorzetten, zullen de grenzen aan de groei op deze planeet binnen de honderd jaar bereikt worden." Zij pleitten ook voor de "overgang van groei naar een mondiaal evenwicht".

Geert Buelens beperkt zich niet in zijn rijk gedocumenteerd overzicht tot de gebeurtenissen in het jaar 1972. Als lezer krijg je ook een beeld van wat er leefde voor en na het milieumomentum 1972 - er was bijvoorbeeld toen ook een eerste milieuconferentie van de Verenigde Naties in Stockholm. Saaie materie, denk je dan vlug? Buelens antwoordt met zijn schrijversvernuft en zijn "klimaatgeletterdheid" en neemt in zijn wereldverhaal talrijke relevante voorbeelden op uit het ecoactivisme en -engagement voor "moeder aarde", de politiek, de bedrijven, de populaire cultuur, de kunst en de literatuur. 0ok zijn autobiografisch verhaal - de kleine Buelens was een jaar in 1972 - in Duffel en omgeving meandert als een rivier (De Nete) doorheen zijn boek. En hij laat 1972 ook doorwerken tot vandaag o.m. in de laatste hoofdstukken De uilen van Bhutan en Toekomstgeografie.

Wat we toen al wisten : de vergeten groene geschiedenis van 1972 staat op de shortlist van de Boon voor literatuur fictie en non-fictie 2023 en is, samengevat, een spannende documentaire thriller met een open einde, een boeiend educatief en grensverleggend boek vol cultuurgeschiedenis en een rijk naslagwerk met, voor wie verder wil zoeken en graven, een uitgebreid notenapparaat en register (op naam, plaats, titel, zaken) en een bibliografie.

Synopsis

Analyse van de geopolitieke en sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen sinds het uitkomen in 1972 van het rapport 'Grenzen aan de groei' van de Club van Rome.

Joël Neyt
Leestip van Joël Neyt
Op zoek naar schoonheid, waarheid, twijfel, muziek, dramatiek, poëzie, taal, ... als ik boeken lees.

Wat we toen al wisten : de vergeten groene geschiedenis van 1972
Titel:
Wat we toen al wisten : de vergeten groene geschiedenis van 1972
Auteur:
Geert Buelens
# pagina's:
323 p.
Uitgeverij:
Querido Facto
ISBN:
9789021436722
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Milieubeleid ; geschiedenis, Klimaatveranderingen ; geschiedenis, Ecologische geschiedenis

Gerelateerde leestips